Första shoppingturen

Idag var vi tvungna att åka in till huvudstaden Stonetown för att handla mat till lodgen. Men det är inte riktigt som att handla mat i en butik hemma. Istället löper man omkring till olika butiker som säljer olika varor, sen förhandlar man om pris och sist konkar man allting till jeepen. Allting betalas kontant och alla kvitton skrivs noggrant för hand, vara för vara. Kött,ägg, kyckling, fisk och grönsaker handlar vi färskt på marknaden mitt i centrum. Det är en färgstark och stinkande marknad full av intryck och människor som trängs i de mörka gångarna.

Ägarn följde med oss för att handla eftersom det var första gången och vi varken vet var vi köper de olika varorna eller till vilket pris. Det hela kändes nästan som en film och det är overkligt att vi lever i detta. Sussie skrev ner alla priserna så att vi till nästa gång vet på ett ungefär vad det borde kosta. Kommer bli mycket intressant att försöka förhandla på Swahili med araberna på marknaden. Hittills kan vi knappt ett ord men vi övar lite varje dag. Annars fungerar engelska väldigt bra överallt, men ska vi få bra priser är det nog bra att kunna prata lite Swahili.

På väg hem köpte vi en tio liters säck med passionsfrukt för ungefär 60kr, massa ananas, en stock bananer och en korg med koksnötter. Allting såldes av bönder som satt längs vägen och sålde några högar av frukt eller grönt. Gladast blev gubben som sålde passionsfrukt då vi köpte alla han hade och han kunde gå hem för dagen. Sen satt vi med bilen fylld till bredden av allt vi köpt. Under våra fötter rullade passionsfrukten och potatisarna runt. Varje dag här är så långt ifrån vårt liv hemma!

Send us some Love: