Kangas, Kikoyer och färgglada Afrikanska tyger!

Det är ganska hög luftfuktighethär på Zanzibar och eftersom det är så mycket salt i vattnet, gör att det mesta rostar och möglar. Lokalborna säger att precis allt möglar under regnsäsongen och att insekter och ormar ökar brutalt. Nu är det inte riktigt så illa men våra kuddar i restaurangen börjar se väldigt ofräscha ut. Därför åkte vi till Stone town idag för att köpa lite nya tyger som städerskan sen får sy om till nya kuddfodral. Det traditionella tygstycket heter Kangas eller Kikoy beroende på tjockleken på väven. Kangas är det billigaste och var enda människa på Zanzibar äger nog minst en Kanga. Tygstycket virar kvinnorna kring kroppen som en slags klänning och den andra halvan av tygstycket bär de som en slöja. Tygerna är färgstarka i en kulör och har ofta mönster i andra starka färger som mer eller mindre matchar. Kikoy är ett tjockare tygstycke som ursprungligen är till för männen. De är ett typiskt höftskynke som framför allt fiskare använder eller åtminstone gjorde förr i tiden.

Till kuddarna valde vi ett mellanting på tjockleken i väven för att få lite mer slitstarka kuddfodral. Vi brukar alltid handla tyger av samma gamle man men denna gång hade han tyvärr inte så mycket att välja på. Oftast köper vi grejer till lodgen i kvarteren där de lokala handlar, där är priserna betydligt lägre än i hjärtat av Stone Town. Det är också roligare att gå där eftersom det verkligen känns äkta och opolerat på något vis. Försäljarna kan oftast nästan ingen engelska och överallt trängs man med muslimska kvinnor klädda burka, slöjor och niqab. Första gången vi var i dessa kvarter upplevde vi något mycket intressant. Det var en fredag och då stänger alla butiker runt klockan ett eftersom fredagen är muslimernas heliga dag. Ungefär som den kristna söndagen. När klockan slog prick 13.00 den fredagen tömdes gatorna, affärerna slog igen och längs med gatorna satt männen och bad. Ur högtalare från kvarterets moské skrålade muslimska böner och budskap och vi stod helt malplacerade mitt i allt. Männen glodde på oss med stränga ögon och vi kände direkt att vi klampat in i något viktigt och vår närvaro passade sig inte. Så vi smet iväg till bilen och åkte iväg...

Nu har vi lärt oss att förhålla oss till muslimska seder och bruk, något som är väldigt viktigt på många platser på Zanzibar. På turistorterna är det mer accepterat med en västerländsk kultur, men på landsbygden och inne i Stone Town bör man verkligen respektera den muslimska kulturen. Sussie går alltid i långbyxor eller långkjol och har alltid ett plagg som täcker axlarna och gärna armarna ner över armbågarna. I tillägg har hon en tunn sjal runt halsen som hon i vissa miljöer lägger över håret och nacken. Vi upplever att vi får en annan respekt av de lokala och därmed också ett bättre pris när vi förhandlar. Dessutom är det skönt att inte bli sedd som en dåligt och lössläppt kvinna, för de blickarna kan man verkligen vara utan.

Den första bilden bjuder vi på ;) Det är Sussies första Kanga och här har hon försökt vira den runt kroppen likt de lokala gör.
Det gick inte så bra, haha :)

Vi valde dessa två tygerna till kuddarna eftersom dynorna är bruna. Dukarna kommer gå i en stark, klargul färg med bruna inslag.
Vi valde dessa två tygerna till kuddarna eftersom dynorna är bruna. Dukarna kommer gå i en stark, klargul färg med bruna inslag.

Send us some Love: