Mellanlandning i Etiopien, Dubai och New Delhi... Puuuhhh!

Flygresan till Kathmandu var ingen dans på rosor direkt! Vi reste i 36 timmar och fick en introduktion av Etiopien, Dubai och slutligen Indiens New Delhi. På planet från Addis Abeba hade vi fullt av Etiopiska kvinnor som alla var på väg till Dubai. Vad vi förstått är det många av männen som rest dit för att jobba ooch nu verkade deras kvinnor vara på väg efter dem. Flygplatsen var ett enda kaos och när vi skulle boarda planet var alla Etiopier helt vilda. ALLA trängde sig som om planet annars skulle lyfta utan dem, lite "först till kvarn får sitta" panik och vi knuffades och trycktes fram i den hysteriska fåran av människor. Väl på planet verkade vi vara nästan de enda som på egen hand kunde finna våra sittplatser och de andra passagerarna sprang fram och tillbaka och såg förvirrade ut. Vi satte oss ned och abra betraktade det hela med stora ögon, vi har aldrig upplevt något liknanade! Efter ett tag förstod vi att de inte kunde läsa och att de troligen aldrig varit på ett flygplan i hela sitt liv. Hur ska man då veta hur det hela går till? En kvinna satt hela resan spänd som en fiolsträng med sin rygsäck i knäet och hon greppade så hårt om den att hennes knogar nästan vitnade. Flygvärdinnan fick spänna fast hennes säkerhetsbälte eftersom kvinnan inte visste varken vad det var eller hur man gjorde.  Tänk att det finns så stora olikheter i världen? Hur många av oss svenskar har aldrig varit på ett flygplan?

Fram till Dubai kom vi och det var en trvlig flygplats med flera bra restauranger och fik. Vi käkade på en mysig pub och vågade oss på varsin hamburgare - det var heeeelt gudomligt med västerländsk kvalitet igen! Efter några timmar i Dubai kom vi slutligen till New Delhi. Fruktansvärda Indien! Människorna var SÅ otrevliga! En anställd stod och skrek på oss att vi skulle lämna ifrån oss våra bagage-kvitton för att få checka in och efter en lång och obehaglig dispyt gjorde vi så. I övrigt var New Delhis flygplats ganska bra men men ville mest sova. Vi försökte hitta en avskilld plats för att få några timmar sömn. Vi hittade två liggstolar intill ett trasigt transportband som upprepade frasen" Please mind your step" var annan minut. Det drev oss nästan till vansinne! PÅ RIKTIGIT.

Väl framme i Nepals huvudstad Kathmandu så kom inte våra ryggsäckar rullandes på bandet. Naturligtvis! Eftersom gubben i Indien tagit våra bagage-kvitton så hade vi heller inte ett referensnummer att söka på och vi blev sända till huvudkontoret. Vad som däremot slog oss var hur trevliga och hjälpsamma Nepaleserna var! WOW! På kontoret började jakten på väskor i systemet via telefon och dator och vi blev sittandes i fyra timmar utan det minsta resultat. Tydligen skulle vi vägrat att ge oss ifrån kvittona, men problemet var ju att vi inte fick gå igenom kontrollen och passera vidare utan att ge ifrån oss dem. Så ärligt vet vi inte vad som hänt om vi låtit bli, hade vi suttit i New Delhi då? Hur som haver så fick vi åka till vårt hostel utan bagage. I vårt bagage har vi ALL vår fridlufs-utrustning som vi behöver inför vår vandring och som vi ska pröva ut inför cykelresan. Det är dessutom ganska mycket pengar i all utrustning och får vi inte tillbaka dem så har denna resa kostat oss enorma summor! :(

Etiketter: nepal

Send us some Love: