Valsafari vid Andenes

Idag åkte vi alltså på båttur för att möjligen få skåda den stora Kaskelottvalen, eller Spermavalen som de annars kallar den. Idag fick vi lära oss att den kallas spermaval för att vetenskapen trodde det fanns sperma i hela huvudet. Men det visade sig att valens huvud innehöll fem tusen liter olja istället, som den troligvis använder för att navigera sig fram till sin middagsfisk! Den oljan gjorde för övrig valen bra att jaga för att göra fina stearinljus utav, sjukt och makabert så det räcker! Ush!

 

När vi köpte våra biljetter gav det oss åksjukepiller och då förstod vi att det inte skulle bli en lugn och fridfull segeltur direkt. Och mycket riktigt, det blåste 13 sekundmeter och båten gungade rejält, folk spydde överallt i sina små påsar eller hängandes ut från relingen. Tänk att vi betalar 900nok för att må skit :) Sussie klarade sig väldigt bra och när den första valen dök upp fick hon en bra plats på nedre däck att beundra den. Den såg mest ut som en stor grå klippa som sprutade vatten emellanåt men när den dök sedan fick man den där  synen man betalat för med fenan rakt upp i vädret! Det var mäktigt! 

 

Rasmus mådde sämre än mig denna dag då han sprungit runt på båten och hållt sig mest på främre däck där det gungar som värst. Så innan det var dags för valen att kika upp igen så slängde han sig över relingen och spydde. Bredvid honom stod en liten tysk pojke som inte gjorde annat än att kräkas och bakom oss en dam som behövde flera spypåsar. Sussie lyckades hålla sig med nöd och näppe, men det var nog mindre att räkna till den kategorin. Herregud, vi har aldrig sett så många människor spy på en och samna plats. En upplevelse i sig!

 

För övrigt måste vi säga att Andenes är den finaste platsen vi sett än så länge i Norge, så ska ni åka någonstans, åk hit!

 

/TandemLove

Andenes

Kommentera gärna: