Efter regn kommer solen alltid fram igen!

Vår tältplats bakom Karins hus =) Vår tältplats bakom Karins hus =)

Kära läsare, vi har det så bra här i Holland! Vår dag i Gronningen spenderade vi med att uppdatera bloggen, svara på mail, planera resrutt samt att titta på staden. Och vi vill börja detta inlägg att tala om hur glada vi blir varje gång vi får tillgång till internet. Det fullkomligt plingar till i våra inkorgar på mailen och kommentarer på hemsidan och i vår gästbok, det gör oss så glada! Det ger oss energi och vi vill att ni alla ska veta det, hur mycket vi uppskattar era ord! Tack!

 

Angående detta med marijuanan. Vi pratade med en polis och frågade - så det tydligen så att det är lagligt för människor att röka i dessa barer och hemma. Även på gatan så länge de inte uppför sig störande. Det är också lagligt för barerna att köpa marijuana att ha till försäljning, men problemet i Holland har blivit att den mängd de kan köpa lagligt är inte tillräcklig för vad behovet hos kunderna är, vilket innebär att de även måste köpa en del från annat håll. Detta gör att handeln har hamnat i kriminella kretsar och stora problem har växt fram ur detta, så som utpressning, misshandel och mord. Man kallar maja för "soft drug" i Holland och det är i samma kategori som alkohol och vad vi fått lära oss har polisen ett större problem med fulla och våldsamma människor, än de som rökat maja. Men nu har kvaliteten på marijuanan ökat och effekten är så stark att de numera inte kan kallas för en lätt drog, och problemet har också inneburit att fler blir snabbare beroende av drogen. Därför står debatten nu om det kan fortsätta vara en laglig drog och hur man ska tackla de problem som vuxit fram i takt med att drogen blivit så efterfrågad. Vad vi har för erfarenhet angående just marijuanan fick vi på Zanzibar där vår personal uteblev från arbetet, eller inte kunna utföra sina arbetsuppgifter eftersom de var för höga. Vi fick också erfara att flera som var beroende var i ekonomiska knipor och en del tog till olagliga medel för att lösa sina inköp.

 

På väg ut ur Gronningen cyklade vi runt som förvirrade höns med en GPS som hela tiden "räknade om rutten" och cyklister och bilister överallt i en enda röra. Mitt i allt detta cyklar en pappa med sin son bak på cykeln om oss och sedan saktar han in och cyklar bredvid oss och frågar:

 

"Can I ask you something?"

"Öhm, yes of course" svarar vi

"Do you need a place too pitch your tent tonight?"

 

Och sedan cyklade vi med mannen hem, gick rakt igenom hans hus och in på bakgården där han förklarade att vi var välkomna att stanna over natten. Sen gav han oss nycklarna till huset och sa att vi bara gick på toa eller tog oss en dusch om vi ville, och sedan nästa dag kunde vi slänga in nycklarna i brevinkastet då de skulle åka tidigt nästa morgon till sjukhuset. Människor är så himla coola som bara släpper in oss i deras liv, hus och trädgårdar! Det är en sådan öppenhet och generositet som verkligen inspirerar oss!

 

När vi som bäst håller på och packar upp kommer det ut en kvinna på gården och presenterar sig som grannen Karin och sedan bjuder hon oss på middag inne hos sig. Först känner vi oss lite dumma, vi tänker att hon kände sig tvingad att bjuda oss på mat. Men den känslan försvinner så snart vi satt oss till bords. Karin hade lagat en riktigt god pasta och till det fick vi en stor sallad. Hon har jobbat som polis men jobbar nu med socialt arbete i problemfamiljer och vi fick ett mycket djupt och intressant samtal. Karin är nog en utav de sundaste personer vi träffat, någonsin och hon hade verkligen fötterna på jorden. Vi är glada att vi fick chans att lära känna henne över en middag.

 

/TandemLove

 

Vi vaknande upp med ljudet av regn mot tältduken och vind som fick taken att nästan lyfta :(
Jaa... det var ingen underbar start på dagen. Men vi tog oss igenom regnet och vinden till det lättade =)
Ett soligt Leeuwarden anlände vi till =)
Ett härligt depå stopp innan vi ska försöka ta oss över det kända sundet innan Amsterdam

Kommentera gärna: