Fåglar och underhållning

Den typiska, men otroligt vackra synen i Holland Den typiska, men otroligt vackra synen i Holland

Morgonen efter vi passerat Afsluitdijk, åt vi frukost på en parkbänk och där passerade två män som vi snackade med. Innan vi visste ordet av stod vi vid deras bil ochg såg på hur de ringmärkte, mätte och vägde fåglar! De jobbade frivilligt och med egna medel för att hålla koll på olika fågelarter och se hur de påverkades av till exempel klimatförändringen. Det var mycket intressant att få se hur dessa kontroller faktiskt går till! Vi pratade om hur en utav dessa fåglar flyger över Sahara ner till Afrikanska länder kommer tillbaka till exakt samma plats i Holland varje år. Och hur fågeln lägger på sig fett för att klara denna enorma resa. Och när man tänker på det är det helt otroligt att dessa små, små djur kan ta sig flera tusen km, och hitta vägen dit och tillbaka utan varken karta eller modern GPS. Ja, de har ett inbyggt mycket komplext system som gör det möljigt för dem, MEN om små sparvar kan flyga runt jorden, varför skulle inte vi människor med all dagens teknik klara av att cykla runt jorden?

 

Denna lördag har varit mycket händelserik och vi har bland annat hunnit se ett gammalt lokomotiv, ett gäng killar som tränade Bob och en minst sagt makalös underklädeskampanj. Det var i staden Hoorn när vi anlände till torget och vi kunde höra hur människor hamrade på sina trummor från långt håll. Vi trodde först att det var en konsert eller liknande. Men när vi kom fram sprang det runt unga och söta tjejer i sexiga raffset bland publiken och delade ut flyers, samtidigt som en afrikansk trumgrupp spelade för allt de hade. Först trodde vi att det var någon bordell som gjorde reklam, och tänkte - ja varför inte, det är Holland. Men sedan visade sig att det var en reklamkampanj för en underklädesaffär i Hoorn. Staden i sig var för övrigt en riktigt mysig stad med massa gamla hus som lutade så grovt att de såg ut att falla över en. Vi mötte flera människor som samtliga gav pengar till vår insamling, och dessutom större summor! Holländarna är otroligt öppna och trevliga var man än kommer.

 

I Norge för 5veckor sedan träffade vi en amerikansk cyklist som bor i Holland. Och han bjöd in oss till sig, och vi kom ihåg den inbjudan och frågade om sängplatsen kvarstod. Det gjorde den och idag när vi trampade in i Amsterdam fick vi ett riktigt soft tillhåll att utforska staden ifrån. Dessvärre måste Daniel som han heter åka bort på jobb i morgon, men då låter han oss stanna kvar i hans hem, trots att han inte är hemma själv! Så nu blir det till att ge sig ut och upptäcka Amsterdam!

 

/TandemLove

En av de fåglar som fick en ring runt sitt ben
De två engagerade männen
Det tutande loket
Och helt plötsligt åkte tio stycken av dessa förbi oss
Jaaa.. vad ska man säga. Vi måste byta bakhjul. Tur att vi är i Amsterdam! Kan du Lilian föreslå det bästa och hållbara hjulet för oss?
Vi tog en kaffe efter vi tittat på tjejerna i underkläder =)
Kan någon berätta vad detta betyder? Varför gör man detta runt träd?

Kommentera gärna: