En ultimat guide till Amsterdam

Vi har en väldigt diffus rutt genom Europa mot Turkiet. Men en sak vi vet är att vi vill och har tänkt besöka några av Europas större städer under vår resa. Bland annat Amsterdam, London, Paris och Rom. Dels för att förhoppningsvis är det väldigt mycket människor som kan se vår babyblå tandemcykel och uppmärksamma det vi gör, dels för att det är superkul att på vägen försöka orientera sig in i dessa miljonstäder och finna ut vad som finns att göra.

 

Därför kommer nu ett matnyttigt och saftigt blogginlägg om Amsterdam.

Det var väldigt skönt med en vanlig dag utan cykling där vi bara kunde strosa omkring och titta på människor

Visste du att:

  • Vid slutet av 1600-talet stod staden med hela 200.000 invånare på fjärde plats i världen när det gäller antal invånare, efter London, Paris och Neapel.
  • Eftersom staden låg i ett ganska kärrigt och blött område grävdes de flera kanalerna för att leda bort vattnet.
  • Totalt finns över 700 000 cyklar. Varje år stjäls 80 000 cyklar och 25 000 hamnar i kanalerna.
  • Amsterdams största attraktioner är dess historiska kanalerna, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Hermitage Amsterdam, Anne Franks hus, Amsterdams Historiska Museum, horkvarteret red light district, och dess många coffee shops som drar mer än 3660000 internationella besökare årligen.
  • Amsterdam räknas som världens mest liberala stad. I ingen annan stad är det lika öppet när det gäller lätta droger, sex och prostitution.

En underhållning vi passerade som visar "öppenheten" i Amsterdam

Denna synen var ganska vanlig i centrala delen av staden. Hus som nästan faller
Om ens plånbok är för tjock kan man ta en rundtripp genom kanalerna i en sådan här båt för 14 Euro
Eller bara strosa längs med kanalerna, helt gratis :)

Amsterdam har kallats "Nordens Venedig" för sina över hundra kilometrar kanaler, omkring 90 öar och 1600 broar. Och man slås hela tiden av hur vacker staden är. Vi tycker att det bästa sättet att uppleva staden är genom att promenera omkring och njuta av de vackra gatorna, kanalerna och 1600-tals husen.  Det finns gott om mysiga uteserveringar att slå sig ner på för att fylla på med energi och det verkar som om folket i staden knappt gör annat än att cyklar eller umgås på någon mysig uteservering. Amsterdam är en livfull stad med en blandning av historia och modern färg och form. Eftersom staden har ungefär 50% invandring så är det en skön mix av folkgrupper och du kan smaka på all världens mat. Just Holländsk mat är inget att hurra för, men deras Indonesiska mat är populärt.

 

När du tröttnat på att titta på souvenirbutikerna i de berömda och ökända kvarteren är det dags att ge sig ut och titta närmare på det riktiga Amsterdam. Området Jordaan är stadens stolthet med historiska,vackra gator och en härlig atmosfär. Det var också i området Jordaan som konstnären Rembrandt spenderade sina sista år och även i detta område hittar du turistmagneten "Anne Franks hus". Mysiga uteserveringar och roliga butiker hittar du överallt. Området Westergasfabriek är ett modernt, kulturellt tillhål med butiker, restauranger och klubbar.  Vill man besöka Heiniken bryggerit ska man bege sig till områden De pijp. Här hittar man också den livliga och trevliga marknaden Albert Cuyp Market dit en hel del turister också hittar. Men strosar man omkring lite längre bort från marknaden så finner man mindre turister men en härlig atmosfär. Området har gott om restauranger och Kafféer och det är mycket folk i rörelse.

Anne Franks hus där familjen gömde sig under ett par år innan familjen avslöjades och tillfångatogs. Ett besök här kostar 9Euro för vuxna, men försök att undvika de långa köerna. Vi upplevde museumet som fullproppat, vilket gjorde att man var tvungen att köa även inne på museumet för att kunna läsa och titta på information och föremålen.
Vi har funnit ett smultronställe med världens goaste glass! En kula hemmagjord glass kostar bara 12kr! Det ligger i området De Pijp som i övrigt är ett livfullt område med få turister. Hög mysfaktor med många restauranger! Vårt boende ligger här så vi har fått chans att bekanta oss ordentligt med området.
Om du gillar ost är Holland ett bra land att åka till med ett brett utbud - detta är taget i en vanlig mataffär =)
Dessa finns över hela stan och används till flyttning för att hissa upp soffor och andra sorters möbler då trappuppgångarna är för trånga
Systemet för sopor är att man lämnar dem på gatan för att någon ska hämta upp dem

Och det här med alla cyklarna...

Många av cyklarna har inte mycket till framtid - det finns en hel avdelning som har ansvar att rensa cyklar från gatorna
Kärlek till alla, bara i Amsterdam :)
En Holländsk kvinna kom på att ta vara på alla dessa herrelösa cyklar i staden, och skapade ett projekt där hon sände ner överblivna cyklar och verktyg till U-länder.

Drogturismen lockar flera miljoner varje år

Amsterdams ökända Coffee shops drar över 3.6 miljoner besökare varje år. Överallt i staden hittar man dessa små barer där marijuanalukten ligger tät och frän utanför. I vissa områden omges man fullständigt av den söta och klibbiga stanken, som gör att man nästan mår illa. Under de fem månader vi jobbade på Zanzibar med personal under oss som brukade drogen, har vi lärt oss att snabbt se vilka som är påverkade. När vi går omkring i turistområden i Amsterdam ser vi ofta tursiter med tom, såsig blick och ett långsamt rörelsemönster. Och vi har svårt att förstå nöjet i att turista på detta sätt. De vi har förstått av lokala är att den allmänna uppfattningen är att de som frekvent röker på är lata, trasiga och beroende människor. En "vanlig" person i Amsterdam sätter sig inte på ett Coffee shop på sin lediga dag och röker på. Detta är en plats för turister och missbrukare.

 

Det Holländska argumentet till att drogen är laglig, är på grund av att alkohol är lagligt och påverkar människan i lika hög grad. De menar att man inte kan göra marijuanan olaglig utan att samtidigt göra alkoholen det också. Och en del menar också att alkoholen har större skada på människorna och samhället. Exempelvis gör alkoholen människor med våldsamma, medans marijuana gör dig lugn och slö. Då undrar man ju om det egentligen är alkoholen som ska bort, eller kanske rent utav båda två? För er som missat tidigare inlägg i frågan, kan vi tillägga att problemet idag också är att marijuanan i Holland har blivit starkare. Och att den blivit så populär att det är ett enormt ekonomiskt intresse runt marknaden vilket har lett till kriminella problem.

 

Vi frågar oss, bidrar någon av dessa "soft drugs" till ett bättre samhälle, och i så fall, på vilket sätt? Det vi fått erfara är motsatsen...

Ett museum ifall intresset av droger är högt - detta ligger i red light district
Här säljer man så gott kaffe att man blir upphetsad?
Liberala och drogvänliga medborgare..
En av många coffeeshop där man kan köpa "Soft drugs" lagligt i Amsterdam.
Någon drog i en vanlig turist shop... märkligt!!

Känsliga läsare sluta här. Nu pratar vi om erotik, sex och porrindustrin!

För att få grepp om Red light district och hela den lagliga sexindustrin i Holland, besökte vi horgatorna och ett erotikmuseum. På museumet får man först se olika gamla bilder och föremål som visar hur människor alltid har intresserat sig för sex. Allt från kamasutra illustrationer till sensuella skulpturer och teckningar. Man går uppåt i museumet vilket vi tycker symboliserar hur det har förändrats med tiden.  För varje våning förflyttar man sig en epok närmare nutid. Det är ett litet museum som inte är en sensationell upplevelse, men för 7 euro är det trots allt en intressant sak att se. Det vi kom att tänka på när vi vandrade omkring i  rummen var att vi i Sverige har ett stort tabu kring ämnet. Är det verkligen så farligt att prata om denna normala drift och handling?

 

Man avslutar det hela med ett rum som gav Sussie kalla kårar. I rummet fick man kika närmare på BDSM och från Wikipedia tog vi denna information om ämnet:

 

"BDSM är en beteckning som ofta används för att klassificera en serie av olika, men ibland sammansatta extrema eller okonventionella sexuella uttryck. Termen används ibland felaktigt som en synonym för sadomasochism, men BDSM är egentligen en förkortning som inkluderar fler sexuella uttryck, som idag kan räknas som en specifik subkultur.Förkortningen kommer från initialerna från dessa sexuella beteenden:

Bondage (B)

Bondage & disciplin (B&D)

Dominans och underkastelse (Domination and submission, D&S, DS, D/s)

Sadism och masochism (eller sadomasochism) (S&M, SM, S/M)"

 

Genom att följa sexets utveckling så förstår man att vi idag har en lite skruvad syn på det här med sex och vilken industri det har kommit att bli.

Entrén till ett erotisk museum
Rasmus halkade dit...
Erotisk konst på det erotiska museumet
Susanne ville ha ett bildbevis

Red light districts finns i flera länder runt om i världen och uttrycket  betyder av att man placerar röd belysning i ett fönster, när sexuella tjänster erbjuds i en lokal. I Holland är det lagligt att sälja sex på detta vis, men inte på gatan. På Wikipedia kan man läsa följande:

 

"Nederländerna är noterat av UNODC som en primär destinationsland för offer inom människohandel, och stadens myndigheter är mycket oroade för Amsterdams nuvarande situation: "Vi har insett att detta är inte längre om småföretagare, utan stora brottsorganisationer som är inblandade  i människohandel, droger, mord och andra kriminella aktiviteter ", säger Job Cohen, fd borgmästare i Amsterdam.

 

Den stora majoriteten av de prostituerade från De Wallen (som är det mesta kända snusk-området i Amsterdam) är utlänningar, med hallickar och människohandlare. Mer än 75% av Amsterdams prostituerade kommer från Östeuropa, Afrika och Asien, enligt en före detta prostituerad som producerade en rapport om sexhandeln."

 

Vi tyckte att det kändes sorgligt att se dessa utländska kvinnor och när man mötte deras blick kände man hur hela magen knöt sig. Utanför deras fönster går det förbi tusentals turister som reagerar med att flina, håna dem eller titta i smyg. De står där halvnakna, utblottade och blir granskade av en publik. Några kanske kommer tillbaka senare när mörkret lagt sig över staden, för att köpa deras kroppar och sexuella tjänster. Och man undrar hur det kommer sig att just denna söta tjej hamnat här? Man undrar också hur det kan pågå en öppen, kriminell verksamhet rakt framför ögonen på miljontals turister och invånare? Hur kan ett land i vad vi kallar "den civiliserade världen" tillåta människohandel? Dessutom sker detta helt öppet mitt på ljusa dagen. Vi som Svenskar skulle skämmas om detta skulle varit en anledning till en enorm turistvåg till Sverige varje år .

En av många sådana här platser i Red light district
En syn som fick en att både bli ledsen och tankfull över Hollands politik och världens problem. Flickorna står i skyltfönster precis som en vara som visas upp. Dessa fönster finns koncentrerat i Red light distrikt, men finns också över hela staden. Helt plötsligt när du strosar omkring med en glass i handen kan du passera en nästan naken kvinna som försöker sälja sina tjänster. Det väcker såväl känslor som funderingar. Man kan undra om de står där av fri vilja, eller om ett missbruk eller om trafficking ligger bakom? Vad tycker ni, är det bra eller dåligt med laglig prostitution? Det finns många som påstår att det är ett tecken på ett fritt och liberalt samhälle?

Kommentera gärna: