Att korsa alperna med cykel

Vi har fasat över att korsa Alperna med cykel, och dessutom med tandemcykel. Vi har haft föreställningen att det skulle vara bland det tuffaste vi skulle ställas inför på resan. Men faktum var att vägen från Grenoble upp till Corps var den värsta biten och allting efter det kändes enkelt i jämförelse. Däremot lämnade vi Gap vid fyra tiden vilket inte gav oss många timmars cykling, och det gjorde att vi fick stycka upp dagarna. Första kvällen sov vi vid en vacker sjö efter att vi njutit av solnedgången i bergen. När vi satt där så övade någon på sin trumpet och ljudet studsade mellan bergsväggarna och höll oss sällskap medan vi åt. När solen väl gått ner blev det snabbt kallt och luften i bergen är verkligen kylig. Under natten frös vi på allvar för första gången sedan norra Norge.

 

På morgonen vaknade vi till en klarblå himmel och vi fick cykla hela dagen i solsken, något vi längtat efter! Vägen var inte så kuperad och den värsta lutningen låg kring 6-7%. Har man några mil i benen är det faktiskt inte alls så farligt att korsa alperna med cykel tycker vi. Det var jobbigare att cykla i England och dess 15% backar! Det är roligare att cykla nu när vi blivit starkare och vi orkar mycket större ansträngning utan att bli slitna. Vi ser att vi kommer längre på kortare tid och vi återhämtar oss snabbare efter en hård dag i sadeln nu. Det är härligt att se resultat efter allt slut! Däremot har vi spagetti armar som vi måste börja träna upp, men benen är starka :)

 

När vi kommit till den sista och längsta uppförsbacken träffade vi en trevlig Fransman som tidigare cyklat runt jorden. Han bjöd hem oss, men vi ville nå Italien samma dag och tackade för första gången nej till en sovplats, Kändes lite konstigt, men ibland vill man komma längre och det känns gött att komma mer söderut nu. Fransmannen upplyste oss att vägen för cyklister gick runt berget på en grusväg med tung lutning. Detta eftersom den asfalterade vägen var hårt trafikerad med lastbilar och det ofta förekom stenras, men detta var en fin dg vilket innebar mindre risk. Vi valde att ta den risken och struntade i de cykelförbudsskyltar som fanns och tog asfaltsvägen i alla fall. Det gick fint och inget hände, dessutom mötte vi flera cyklister i motsatt riktning som också struntat i cykelförbudet! Lite sent att skylta om det åtta mil efter man valt den vägen tycker vi! Det är ju inte precis så att man vänder eller att man går upp för berget på en grusväg med tandemcykel och vagn. Usch nej!

 

Vi är glada att vi valde vägen genom alperna istället för att korsa in till Italien via Franska rivieran. Här har vi fått uppleva något helt nytt och en enastående natur. Verkligen vackert, utmanande och något vi kommer minnas! En fantastisk upplevelse när vi cyklade uppför på väg mot den Italienska gränsen, var en fåraherde. Han satt på en stenvall precis vid vägkanten, med en hatt på huvudet och en käpp i handen. I munnen hade han en stor pipa som han puffade rök ur och vid hans fötter låg tre svarta fårhundar med vit bringa. Mitt emot honom betade hans stora fårflock och han satt i ro och väntade! Det var precis som på film!

 

Nu är vi i Italien, graderna är över 20 celcius och Sussie har redan bränt axlarna. Det är med stor spänning och glädje vi snart börjar trampa mot Medelhavets kust! Vi har precis ändrat oss igen och kommer nu ta vägen längs kusten till Rom. Men vi kommer cykla lite omvägar för att uppleva Toscana och Umbrien. I Rom möter vi Rasmus båda bröder, det ser vi mycket fram emot. Och vidare tar vi oss sedan till östkusten och längs med den till staden Bari där vi tar färja vidare. Vart har vi inte bestämt ännu :)

 

Alla ni som varit i Italien, kom gärna med era bästa tips, eller varningar! Vad har varit bäst i Toscana, Umbrien, Rom eller var som helst? Vad ska vi skippa? Vad får vi inte missa? Kom igen nu, hjälp oss uppleva Italien :)

 

/TandemLove

Vackra vyer hela dagen =)
Vi cyklade tills solnedgången =)
Det blev Yoghurt och flingor i solnedgången över bergstopparna
Vackert!
En ganska trevlig tältplats precis vid sjön natten innan vi skulle klättre över passet på 2000 meter över havet
Susanne stod stolt efter några hundra meters klättring på förmiddagen..
T-shirt bränna och snart över bergen =)
Jihooo vi har snart tagit oss över bergen!
Vacker dag!
Äntligen svettigt igen! :)
Hejdå Frankrike, vi ses igen! NU Ciao Italien! :)
Dags att filma när vi susar ner genom de Italienska bergen!
Vi cyklar förbi mycket får bland bergen!
HEJ Italien!

Kommentera gärna: