Hur man campar på stranden längs Italienska Rivieran

Att cykla längs den Italienska Rivieran är både vackert och oerhört tungt. Man får jobba hårt för de vackra vyerna och ett dopp i det varma havet. Men vi tycker att cykla är det optimala sättet att uppleva hela Rivieran, utan att bränna alla sina pengar på en vecka. Just nu är det relativt folktomt längs strandpromenaderna och vi har inte mycket trafik att trängas med på vägarna mellan de små byarna, och därför är lågsäsong ett bra sätt att njuta av denna kuststäcka. Vi tar ungefär 800 höjdmeter per dag i detta kuperade land och sträckan tar oss upp och ner hela dagarna i branta backar med dramatiska klipporna som störtar rakt ner i havet. Överallt är det en otrolig grönska och på murar, hus och längs bergsväggar växer blommor i färgstarka kulörer. Husen är målade i varma färger i en salig blandning och fina detaljer är målade på husväggen kring fönster och dörrar. Längs gatorna i städerna växer apelsiner på träd och stora exotiska palmer svajar i vinden och ger ett luxuöst intryck. Mellan städerna cyklar vi längs med det glittrande havet där bergen ger en kontur längs kusten i olika grå nyanser och där olivträden skuggar vår med jämna mellanrum. Termometern ligger mellan 24-28 grader Celsius och vi njuter av solens varma strålar mot vår hud. Det är underbart att cykla just nu och vi stormtrivs med sol, varma bad och Italiensk glass minst en gång per dag!

 

När vi cyklat genom flera pittoreska och färgstarka byar på vägen mot Genova så kom vi plötslig till förorterna innan den stora staden och stämning förändrades. Vi kände ett obehag och en osäkerhet och det var en annan miljö. Husen var slitna, det låg skräp på gatorna och vi såg mycket löst folk. Det fanns utländska män som gick omkring med väldigt stora kassar och som liksom drev omkring utan mål och de satt flera av dessa längs stranden i klungor och bara tittade. Det kanske inte betydde någonting, men vi kände för första gången oss riktigt otrygga. Vi ville inte slå upp vårt tält där det drev omkring grupper med stora väskor och kassar, vår slutsats var att de också letade efter en sovplats för natten. Så vi började hysteriskt leta efter ett rimligt hotellrum, en omöjlighet i Genova verkade det som. Ett rum ville de ha 50Euro för och standaren var sämre än många billiga hostells vi bott på. Dessutom var flera hotell fullbokade och vi stod till slut mitt i mörkret och hade ingenstans att ta vägen. Vi cyklade vidare och till slut hittade vi ett hotell och eftersom vi var smått desperata checkade vi in. Jag(Sussie) pratade med den trevliga receptionisten och förklarade att vi annars bor i tält och att detta skulle bli ett skönt avbrott från det. Då gav receptionisten oss sviten istället och vi fick ett underbart rum med eget kök och allt! Gissa om vi blev glada?! På morgonen efter när vi skulle checka ut så var hotellägaren där och han tog i hand och var så ärad över att just vi hade bott på hans hotell. Sen ville han lägga ut bild på oss på sin hemsida och han var imponerad av vårt projekt och skulle följa oss på nätet! Oj, vad sådant värmer gott! Vi började morgonen med att laga en liten punktering på hjulet till vagnen. Första punkteringen där och det berodde på en glasbit som åkt in i däcket och satt sig.

 

Vid dagens slut kom vi till Sestri Levanti och eftersom alla campingar längs vägen var stängda beslöt vi oss för att försöka hitta något i det fria. Något som är väldigt svårt längs Rivieran eftersom all mark antigen är bebodd eller en bergsvägg, alternativt en väldigt offentlig strand. Hur som haver, vi satte oss längs strandpromenaden och njöt av solnedgången i väntan vår vän mörkret. Eftersom Italienare motionerar som galningar och gärna på strandpromenaden fick vi vänta länge innan vi kunde slå upp tältet. I väntan beslöt vi oss för att träna styrketräning och när vi gjorde de kom en man fram och började prata. Vi hade ett mycket intressant samtal med mannen om Italien, politik och världen. Han berättade för oss att han som ingenjör tjänar sämre än en servitris i Italien och att Italien är genomsyrat av korruption. Det känns som ju längre bort från Sverige och norra Europa man kommer, så förstår man vilken lyx vi har hemma! Man behöver inte åka långt för att inse att den välfärd vi har är unik och det lyx att vi kan få arbete, sjukvård och skola. Och vi kan ta ledigt från våra arbeten för att studera, skaffa barn eller för att resa, och det utan att förlora våra tjänster. Vi är bortskämda, vi har en otroligt hög standard och vi har fantastiska möjligheter och förutsättningar i Skandinavien, och det ska vi vara glada för!

 

När vi pratat färdig så fullgjorde vi vårt träningsprogram och sedan konkade vi ner cykeln och vagnen ner för trappen till stranden och sedan slet vi som djur med att dra allting i sanden. Vi slog upp vårt tält precis bredvid en mur, helt öppet på stranden. Men eftersom min man är helt grym på att leka med skuggor och ljus så utnyttjade vi strandpromenadens lyktor till att gömma oss. När vi gick för ett nattdopp så såg vi själva inte vårt tält förens vi stod en meter ifrån det! När vi lagt oss för att sova så hördes en ljudlig smäll och sedan ett pysande ljud utifrån och vi tänkte båda att det var en rökgranat, att polisen skulle röka ut oss! Det var trots allt lite olaglig att tälta där stod det på skylten : ) Vi låg blixstilla och stela som två frysta fiskpinnar i våra sovsäckar och lyssnade efter röster. Allti vi hörde var det pysande ljudet som höll på riktigt länge, men vi kände ingen rök. Vi kom till slut fram till att det var däcket på vagnen som small och inget annat- både en bra och en dålig känsla kan man säga!

 

/TandemLove

Typisk by/stad längs kusten...
Helt okej utsikt att pausa vid :)
Helt okej utsikt att pausa vid :)
Travelsfrog njuter av den Italienska Rivieran!
Så här gött med plats hade vi det på hotellet!
Vi fick ställa cykeln i konferensrummet :)
Att laga punktering i solsken är så mycket bättre än 4 grader och regn!
Inte helt fel att spendera fredagskvällen framför detta
När det kom folk på gångbanan ovan fick vi trycka oss mot muren för att inte synas...

Här kan du kommentera inlägget och ge oss extra kraft i nästa uppförsbacke: