Turistmål och unga pensionärer!

Vi vaknade upp under olivträden utanför den lilla kuststaden Licerci och tänkte ta en dag på stranden i någon utav de orterna vi skulle passera på vår väg mot Pisa. Men vädret slog om och himlen blev mörk så vi ändrade planen och tog sikte på Pisa direkt istället och just när vi anlänt där så kom regnet. Vi tog de traditionella fotona med det lutande tornet iklädda våra hemska regnkläder och med en nästan svart himmel. Det var fullt av turister som alla trängdes för att få den bästa bilden och för oss som är vana med ensamheten så blev det nästan panikartat. Numera när man kommer in på befolkade platser, blir trängseln mer påtaglig och stressen påverkar en nästan mer nu när man är avklippt från allt detta. Efter vi fotat klart och träffat lite svenskar och pratat med turister så var det dags att upptäcka Lucca innan mörkret och vi cyklade vidare. Vi hade förväntningar på Lucca och det slutar sällan bra. Det är en vacker, medeltidsstad som påminner om gamla stan hemma i Stockholm fast större. Och här var det fullpackat i gränderna, turister så långt ögat nådde. Det visar sig att det är högtryck i Toscana under denna period, och det känns trist. Sevärdheterna förlorar sin charm när hundratals människor står framför och skymmer sikten eller trampar en på tårna varje minut. Turism är positivt på flera sätt; människor får kunskap från olika kulturer och länder och lokalbefolkningen och landet kan tjäna pengar på turistnäringen. Men turism kan också förstöra, bidra till miljöproblem och stötta korrupta regeringar. Svår fråga det där med turism egentligen.... Bra eller dåligt, kanske både och?

 

Efter vi kikat runt i Lucca och fått bidrag till insamlingen från ett gäng trevliga Norrmän, så var vi tvungna att cykla ut ur staden för att hitta sovplats för natten. Vi var dödströtta och ville allra helst slå upp tältet mitt på affärsgatan där vi stod, men det var bara att trampa vidare längs kullerstenarna. Vi fann en plats precis bredvid vägen, bakom en buske och vi stupade i säng, eller ja i tält heter det kanske nu mera? : )

 

Efter en solig dag på sadeln anlände vi till Florens på eftermiddan och beslöt oss för att direkt upptäcka staden. Men först var vi tvungna att läsa vad som var värt att se, och i jakt på Wifi hamnade vi på en svindyr turistfälla till restaurang där vi i svensk och snål anda delade på en pizza. Florens är en stad som är det mest turistpackade stället vi någonsin besökt och att strosa omkring med en tandemcykel med kärra i dessa smala gränder under högsäsong, det är tröttsamt. Vad som däremot är superkul är att vi träffar massor av trevliga människor som vill prata, ta bilder på oss och ge pengar till insamlingen. Vi har fått superfin respons här i Florens från människor från jordens alla hörn och vi blir så glada när folk vi prata en stund med oss!

 

När vi var på väg mot campingen för kvällen stannade vi för att knäppa lite kort och då kommer det fyra svenskar upp till oss och pratar. Det visade sig att det var samma svenskar som kört förbi oss längs Rivieran en dag då vi slet för en lång uppförsbacke. Ett konstigt sammanträffande tyckte vi alla och efter en stunds samtal frågade de oss om de fick bjuda på bröllopsmiddag! Vi blev oerhört glada, speciellt eftersom vi bara delat på en pizza som kvällsmat : ) Så vi följde med pensionärsparen till en mysig, Italiensk restaurang. Vi hade ett samtal som gick i ett och tid bara flög förbi, det var så himla trevligt. Alla fyra var livliga, ungdomliga, visa och roliga och vi uppskattade deras ålder till 62 och tänkte att de verkligen var unga i sinnet. Men det visade sig att de var kring 67-71år gamla och vi blev förbluffade- det hade vi aldrig gissat! De var skidälskare som körde svarta pisten i Alperna och vi upplevde att detta var människor som verkligen levde och njöt utav livet! Eftersom båda paret hade varit gifta i 50år så frågade vi givetvis var deras bästa tips var för att hålla äktenskapet vid liv. Och vi fick till svar att kommunikation och egen tid/egna upplevelser var nyckeln till deras framgångar. Det ska vi ta med oss in i vårt äktenskap : )

 

/TandemLove

Här har ni det, det lutande tornet i Pisa
En lite närmare bild på det berömda tornet och vi :)
Man börjar se hur naturen förändras nu när vi cyklat in i Toscana
Frukost i 22graders sol med utsikt över plantagen- härligt! Denna frukost unnade vi oss färskt bröd, parma skinka, riccotaost, pesto och mozzarella- sjukt gott!
Vin i storpack, svårt för oss att dela på tu man hand ; )
Nu har vi cyklat till florens!
Vi avslutar med denna bilden på Italiensk glass- något vi äter minst en om dagen!

Här kan du kommentera inlägget och ge oss extra kraft i nästa uppförsbacke: