I Moses fotspår!

Susanne in action!

I Jordanien finns det väldigt mycket intressant att se! Nu har vi under några dagar av diskussion bestämt oss att köra 100% och uppleva det som vi tycker är intressant, trots den tid och de pengar det kostar oss. Målet är att hinna med att se Döda havet, Petra och Wadi Rum. Men från Madaba ner mot Aqaba vid röda havet fanns det två vägalternativ med en bergkedja mitt emellan. Döda havet ligger på den västra sidan och Petra och Wadi Rum på den östra. Klurigt! Vi kunde ju korsa bergkedjan, men tyvärr hade vi inte tillräckligt med tid för en sådan omväg då vi ska möta upp Susannes pappa i Egyptiska Sharm el Sheijk den 21 november. Efter lite research fann vi ut att vi börjar med Döda havet och följer den vägen ner till Röda havet och sedan parkerar vårt bagage där och reser upp med lokalt transportmedel för att upptäcka de andra sevärdheterna.

 

Det bar av mot döda havet och vi var både helt uppspelta och hänförda över den stora kontrast det var att cykla i helt ny miljö. Detta var något helt annorlunda! Torrt, dammigt, varmt och vi hade en kraftig sidovind som fick cykeln stundtals att ryckas fram och tillbaka på vägen. Det var en spännande dag på cykelsadeln där vi njöt av alla nya intryck! Samtidigt skulle det bli en enkel cykeldag där vi skulle förlora 1200 höjdmeter tills vi kom till Döda havet som ligger på ca 400 meter under havsnivå och vi kunde trampa på i lugnan ro.

 

Efter ett par mil fick vi chans att verkligen gå tillbaka långt i den bibliska historien när vi passerade Mount Nebo. Det är den plats som Gud tog Mose till för att visa honom det land som skulle utlovas till hans folk. I 5 Moseboken kan du läsa detta om Mount Nebo och Moses:

 

"Sedan gick Mose upp på berget Nebo från Moabs slätter, upp till toppen Pisga mitt emot Jeriko. Herren pekade ut det utlovade landet för honom, medan de såg ut över landet från Gilead till Dan, hela Naftali, hela Efraims och Manasses område, hela Judas område ända bort till Medelhavet, Negev och Jordandalen och Jeriko, palmträdens stad, ända bort till Soar. Detta är det utlovade landet, sa Herren till Mose. Jag lovade Abraham, Isak och Jakob att jag skulle ge det till deras ättlingar. Nu har du sett det, men du kommer inte att få gå in där."

 

Det var otroligt mäktigt att vandra runt på denna minnesplats och se samma utsikt som Mose gjorde flera tusen år sedan. Häpnansvärt! Något som också kan vara lite intressant är att denna platsen var med på Usama Bin Ladins attentat lista, som han planerade att bomba i Januari år 2000 samtidigt som Los Angeles International Airport.

 

Efter lite historia rullade vi ner från berget Nebo mot Döda havet. Vi hade bokat ett boende på ett hotell så att vi kunde få chans att bada i Döda havet och njuta av omgivningen. Vägen ner var brant och vinden gav oss återigen problem. Men det kvittade, för det var himla kul att passera attraktioner som åsnor och kameler, bilflak fulla med getter och annat smått och gott som följer med på landsbygden i Jordanien.

 

Väl framme på hotellet började det faktiskt regna. Hör upp! Hur stor är chansen? Därför hoppas vi att vi får uppleva ett kristallklart Döda havet någon av de kommande dagarna. Inshallah!

 

/TandemLove

 

Kanske ligger självaste Moses begravd här under Sussies fötter?
Rasmus blickar ut från Nebo berget, precis som i biblens dagar!
Öken och åsnor så långt ögat når!
Vi har en liten aning om vad skylten betyder- nedför hela veckan?
Stark sidovind i öknen som blåste kläderna av oss!
Färgskiftningar i det öppna landskapet gjorde oss hänförda. Sussie tyckte att det var himla fint med de rosa och lila ökensträckorna :)
Mäktig känsla!
Vi passerade massvis av kamel och för Sussie var det första gången hon såg en liv levande kamel! Så häftiga djur!
Såhär smutsiga strumpor cyklar vi runt i! Ush!

Här kan du kommentera inlägget och ge oss extra kraft i nästa uppförsbacke: