Världsdiabetesdagen i tacksamhet

Idag är en mycket speciell dag och den 14 november är ett datum som för mig (Susanne) är ett viktigare datum än min egen bröllopsdag. Det var nämligen idag, år 1891 som Frederick Banting föddes och hade inte den mannen kommit till jorden, så hade jag själv kanske inte fått vara kvar i livet. Herr Banting var nämligen en utav männen som uppfann insulinet och innan dess innebar diabetes typ-1 en säker död. Det är tack vare denne Kanadensare som jag har möjlighet att leva ett nästan helt vanligt liv och tack vare insulinet har jag möjlighet att överleva. Banting har gett mig livet och det är svårt att tänka på att jag skulle ha dött, bara tio år gammal utan hans upptäckt. Det gör mig oerhört tacksam, glad och taggad. Tacksam för att få chansen att leva, glad att få finnas kvar och taggad att göra något vettigt med mitt liv. Taggad att leva livet fullt ut och taggad över att få ge någon annan chansen till att överleva. Ge någon annan människa möjligheten att göra något med sitt liv, så som jag fick chansen att göra något med mitt. Det tycker jag att alla människor har rätt till!

 

Idag kan ni se byggnader runt om i världen som är upplysta i blått och ni kan också se en blå cirkel. Detta symboliserar världsdiabetesdagen som är en officiell FN-dag som uppmärksammar och informerar om allting kring diabetes. Den blå cirkeln symboliserar liv och hälsa och färgen blå representerar FN och symboliserar också himlen som sammanför oss alla. Årets tema är prevention och information eftersom att sjukdom ökar lavinartat över hela jorden. Man beräknar att var femte svensk kommer att drabbas av diabetes, och det gör sjukdomen till en av vår tids största folkhälsosjukdom. Världsdiabetesdagen uppmärksammas idag i flera länder och världsdelar och i Sverige kan man delta på följande platser: KLICKA HÄR

 

Eftersom diabetes är den snabbaste växande sjukdomens i världen är också efterfrågan på ett botemedel stort och en svensk forskare kan ha hittat framtidens lösning för alla oss diabetiker! Han jobbar med försök att sätta in Langerhanska öar(insulin öar) i regnbågshinnan i ögat för att de där ska kunna producera insulin istället för i bukspottkörteln där immunförsvaret angriper och förstör dem. Just nu testas metoden på apor och snart hoppas de kunna börja utföra metoden på redan blinda diabetiker. Fungerar denna metod så finns det hopp om botemedel för alla oss 366 miljoner diabetiker. Kanske kan forskningen sätta stopp för denna epidemi som skördar fler offer än aids? Läs mer om forskningen HÄR:

 

Idag uppmärksammar vi diabetes och jag vill göra det på två olika sätt. Först vill jag börja med att säga TACK! För jag är tacksam att jag lever i den rika världen där staten betalar för min överlevnad. Jag har en otrolig förmån att ha tillgång till insulin och blodsockerkontroll. Diabetes är ett vansinnigt problem i fattiga länder där drabbade människor inte har råd att överleva. Så även om Herr Banting räddade mitt liv med upptäckten insulin för över 90 år sedan, hjälps inte de människor som insjuknar i tredje världen. Ett helt liv med insulin, sprutor, nålar, teststickor, mätare och läkarvård är väldigt dyrt och diabetes är en sjukdom som bara vi rika kan leva med. Det gör också att jag ifrågasätter medicinföretagen och pengars värde. Undra om det var Herr Bantings drivkraft när han uppfann insulinet, att bara en del av befolkningen skulle kunna räddas? Vad är egentligen forskningens önskan med sina upptäckter? Handlar allting om profit och är pengarnas värde större än människoliv?

 

Idag är därför en dag då jag också skäms. Jag skäms över hur bra vi har det i Sverige, Jag skäms att jag har rätten till att överleva enbart för att jag är född i den rika världen. Jag skäms för att mitt liv prioriteras högre än en jämnårig diabetiker i Indien eller i Tanzania. När vi bodde på Zanzibar berättade lokala att diabetes är den sjukdom som skördar flest liv i Tanzania. Jag märkte hur min medicin uppfattades som stöldbegärliga värdesaker. Och människor tittade med avundsjuka på min blodsockermätare. Kocken som jobbade för oss berättade att hans mamma hade sjukdomen, men att hon inte hade råd med medicin. De pengar han tjänade skickade han varje månad till henne så att hon kunde köpa insulin för några dagar i alla fall. En hel månadslön går åt till ungefär 2 veckors ranson, sen får de klara sig utan. Varför har inte alla diabetiker rätt att överleva? Varför är inte insulin tillgängligt för alla? Vad gör mig mer värdefull som människa? Så alla vi diabetiker som fått chansen att överleva- ta den! Hylla livet, lev det och känn tacksamhet! Ja det suger att leva med diabetes, men vi lever. Och i vårt samhälle lever vi ett riktigt gott liv, trots diabetes! Vi har extrem tur som har den lyxen! Och vi får inte glömma bort att vara tacksamma för det!

 

Det andra jag vill uppmärksamma är hur tabu diabetes är i vårt samhälle! Trots att över 350 000 människor i Sverige har diabetes, så vet väldigt få vad sjukdomen innebär. Och forskare säger att diabetesens utbredning i världen endast kan jämföras med en epidemi eftersom den växer så snabbt. Är det inte konstigt att vi inte kan mer om sjukdomen då? Min åsikt är att det vore obligatoriskt i skolan att informera om vad diabetes är, skillnaden mellan typ1 och typ 2, och vad man ska göra om man finner en omtöcknad diabetiker. Det vore även positivt att utbilda om kost, motion och hälsa så att man får möjlighet att förebygga diabetes typ-2. Men framför allt tycker jag att det vore skönt om diabetes kom fram i ljuset och att alla fördomar kring diabetes fick en chans att förintas. Att vi nekas vissa jobb på grund av vår sjukdom är en följd av de fördomar och den okunskap som finns kvar idag. Det tycker jag att vi ska ändra på! Om en diabetiker nekas jobb som tågvärd, så borde väl inte en diabetiker kunna cykla till Istanbul heller? Debatten måste upp på bordet, vi ska inte behöva skämmas och gömma vår sjukdom. Prata om diabetes!

 

/TandemLove

Efter den Nepalesiska maträtten Mommos fick jag ta en insulindos- det har inte alla lokalbor i fattiga Nepal råd med!
Efter en lång flygresa kan jag enkelt kontrollera mitt blodsocker med denna fantastiska mätare- det kallar jag lyx!
Etiketter: kap till kap diabetes

Här kan du kommentera inlägget och ge oss extra kraft i nästa uppförsbacke: