Likt en berg- och dalbana

När vi färdades 900km genom Sudan har vi haft en relativt enkel cykling med god medvind, fin asfalt och platt terräng. Vad som däremot inte har varit lätt, har varit att cykla med diabetes. Jag har haft flera kraftiga och oförklarliga känningar som gjort att jag fått äta upp nästan alla våra kännings produkter. Det har varit nervösa stunder i den öde öknen med vetskapen om att nästa affär med proviant har legat flera mil bort. Då inser man hur utsatt jag ibland blir, när blodsockret inte lägger sig stabilt och tillgången till livsmedel är knapp. Att köpa kakor och annan mat har inte varit lätt i Sudan och tillgången på rätt sorts proviant har inte varit bra längs vägen. Givetvis hade vi med oss mat i överflöd men när blodsockret verkade fastna i en känningskarusell, blev jag nervös att de snabba kolhydrater vi hade med oss skulle vara otillräckligt för att komma av den snurrande karusellen. Ibland vill sockret inte alls komma i ordning och när man analyserar insulinmängd, matsort och motionsvanor ser man ingen förklaring till ett svängande blodsocker. Att det svänger det har jag upplevt förut, men jag tror aldrig jag har varit med om att blodsockret svänger så brutalt som det gjort den senaste veckan för mig.

 

Jag känner mig helt vilsen eftersom att jag ena dagen kan ta en viss dos till tallriken med mosade bönor och samma kväll få lågt blodsocker trots att vi bara suttit stilla. Nästa dag kan jag ta en likvärdig dos, cykla 40km och sedan ligga på över 15mmol. Min första tanke var att det berodde på den förkylning jag åkt på. Sedan ökade jag dygnsdosen för att få ner värdena till mer normala. Framförallt eftersom min dagsform blir kass vid höga värden. Men då rasade sockret envist ned och jag fick lågt blodsocker. Sedan började en berg- och dalbana med lågt blodsocker med utmattning och höga värden med slöhet. Vid ett tillfälle låg mitt blodsocker på 2.8 och efter två vita bröd med sylt på och 30 minuters cykling hamnade sockret på 24! Jag blev lite skärrad och tog en dos insulin och cyklade sedan fem minuter och stannade för att testa sockret igen då jag började må illa. Mitt blodsocker låg då på 11.4 vilket är en HELT omöjlig sänkning på den korta tiden. Därför mätte jag sockret igen och då låg jag på 8.4. Nu fattade jag ingenting och kollade sockret flera gånger på örsnibben, armen, handloven och fingret och varje gång fick jag olika värden. Mitt socker visade från 7.9 till 13.4 vilket är stora skillnader och framförallt stor skillnad mot 24!

 

Det kom en krypande nervositet inom mig, om inte min blodsockermätare stämmer - vad ska jag då utgå ifrån? Jag kan inte känna och dosera efter det, speciellt inte när det är varmt. Värmen gör att jag får liknande symptom som vid både högt och lågt blodsocker. Det känns annorlunda i kroppen många gånger trots att blodsockret ligger bra. På senare år har även mina symptom förändrats. När jag ligger högt får jag samma illamående som när jag ligger väldigt lågt. Därför kan jag omöjligen chansa och på måfå ta en insulindos eller börja äta. Jag måste ju veta innan. Annars riskerar jag att äta en chokladkaka trots att mitt socker är för högt. Eller ännu värre, trycka i mig en dos insulin fast jag redan ligger lågt - det kan bli direkt livsfarligt! Med andra ord, utan min mätare är jag vilse i blodsockerdjungeln! Och min största önskan just nu är att få en blodsockermätare som kontinuerligt visar hur blodsockret ligger. Drömmen vore en klocka som man kan följa direkt och se exakt hur olika livsmedel och träningsformer påverkar sockret. Det vore fantastiskt att VETA hur man ska göra, istället för att lista ut allting experimenterande längs vägen. Visst är det ett äventyr att upptäcka kroppens reaktioner, men ibland är det faktiskt mest tröttsamt!

 

Efter detta testade jag mitt blodsocker två gånger per tillfälle för att försäkra mig om att det inte skilde för stort mellan värdena. Men värdena har fortfarande hoppat upp och ner. Det är därför jag hatar lågt blodsocker, det sätter igång en svår balansgång mellan mat och insulin. Jag har en extra mätare med mig och jag ska pröva att byta till den och se om den funkar bättre. Om det nu är mätarn det är fel på? Kanske fick mätaren bara fnatt i ökenvärmen, men den varnade inte för hetta och den låg aldrig i direkt solljus och blev därför inte varm. Jag hoppas på säkra värden, stabilt blodsocker och mera medvind framöver! Det vore kul att få uppleva perfekta förhållanden, utan en diabetes som krånglar!

 

/TandemLove

Ibland är det väldigt svårt att veta hur mycket insulin man ska dosera
Kan bli omständigt med lågt blodsocker och många extra stopp längs vägen...

Kommentera gärna: