En dag på stampgatan

Ett mänskligt experiment!

 

De flesta av er läsare vet nog nu anledning varför vi gör denna resa och till vilket syfte. Vi har ju efter vägen i några av våra blogginlägg uppmärksammat problemet med rent vatten och sanitet ute i världen. Ni har också sett att vi samlar in pengar via Inspons. Utöver det hoppas vi att några av Er funnit information på vår hemsida om problemet och konsekvenserna av bristen på rent vatten och sanitet. Men detta inlägg kommer inte handla om hur barn från Afrika eller Asien lider av bristen på denna mänskliga rättighet, utan om en parallell till vårt trygga liv hemma i Sverige. Välkommen till Stampgatan 62, Göteborg, och till en vanlig dag hos mina studerande bröder. Eller rättare sagt inte en vanlig dag. Vi bad dem att leva en dag utan tillgång till rent vatten i kranen eller tillgång till toalett. Detta är deras rapport!

 

Följ med i bilder och kommentarer!

Klockan ringer 07.00 hos bröderna och berättar att en ny underbar dag är på ingång och det är dags att kliva upp ur sängen. Snart dags att gå till skolan!
Trött Linus vrider på kranen i köket för att fylla på kaffebryggaren och märker att vattnet är slut! Stor suck!
Då är det bara att dra på sig ytterkläderna och hämta vatten i närmsta vattenhål eller vattenfåra.
Det bär av mot den närliggande Mölndalsån som slingrar sig igenom
Linus sträcker sig ner mot vattnet för att fylla hinken!
På väg hem igen, men Pontus kommer på att det kan vara god anledning att utnyttja tillfället att gå på toaletten.
Pontus uträttar sina behov i parken. Det är väldigt bra att de finns ett grönt område i närheten av lägenheten där det finns chans att göra sina behov privat.
Återigen uppe i lägenheten. Dags att rena det smutsiga vattnet! En bra metod är att koka vattnet först!
Klockan är mycket och tiden har sprungit iväg. Linus som börjar en timme före Pontus måste åka till skolan utan sitt morgonkaffe och med en brödskiva i handen! Hoppas han kan koncentrera sig under den tre timmars långa föreläsningen!
Pontus har fortfarande tid att laga frukost och dricka sitt kaffe. Dock är han inte så förtjust att dricka vattnet som de hämtat i ån! Det är lite väl brunt!

Dra gärna en parallell till ditt eget liv under några minuter och föreställ dig hur din vardag skulle se ut utan rinnande rent vatten och tillgång till toalett! Hur mycket tid av ditt liv, skulle gå åt till dessa annars vanliga och enkla sysslor? Vi gissar att inte alla bor så nära en å, som Linus och Pontus gör. Tänk dig, var är din närmaste vattenkälla (bortsett från alla sorters kranar)? =)

 

Idag saknar 2,5miljarder människor tillgången till en toalett. Det är ungefär en tredjedel av världens befolkning. Tänk dig sedan hur din stad skulle se ut om en tredjedel av invånarna skulle vara tvungna att uträtta sina behov i stans parker eller i dikena. Är det en miljö och tillvaro du skulle acceptera i ditt liv? Om det inte är okej för dig, hur kan det då vara okej för så många andra människor? Man kanske tror att det problem endast är på landsbygden, men vi kan intyga att så inte är fallet. Exempelvis i Addis Ababa halkade vi nästan dagligen i människobajs inne i centrums gator. Detta tyckte inte vi var så glamoröst...

 

För er som inte tycker detta är okej, Tryck Här!

 

/TandemLove

Etiketter: wateraid

Kommentera gärna: