Den dundrande röken!

"Den dundrande röken" kallas vattenfallen i folkmun och när vi närmade oss Livingstone förstod vi genast varför. Redan 12km utanför Livingstone och 22km utanför fallen såg vi hur vattenmolnet sprutade upp i luften och vi förstod att vi skulle få uppleva något riktigt häftigt! Victoria fallen ligger längs med Zambezifloden mellan Zambia och Zimbabwe och det sägs att den bästa utsikten får man från just Zimbabwes sida. Vi besökte dock fallen från Zambias sida och vi var absolut inte besvikna på vyerna! Victoria fallen är ett av världens största vattenfall med sina 1,6km på bredden och högsta punkt på 105m och för att verkligen förstå dess magnitud rekommenderas en flygfärd över fallen. För er som riktigt vill förkovra er kan ni på engelska läsa detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Falls.

 

Vi åkte gratis till fallen med vandrarhemmet vi bodde hos och betalade 120kr vid ingången och traskade sedan in i parken. Från ingången går det flera promenadstigar åt olika håll till platser som man ser fallen ur olika vinklar. Vi gick rakt, rätt mot fallen. Den lagda stengången slingrade sig fram med regnskog omkring. Vi möttes av några människor som var helt genomblöta och vi förstod att vi närmade oss. Ju närmare vi kom hörde man riktigt hur det dånade och det kändes mäktigt redan innan vi sett fallet. Vid första anhalten fick man en skymt av vattenmassorna som forsade över klippkanten och det var nästan hypnotiserande att stå och stirra på dessa enorma vattenmängder. Vi gick vidare och fler människor som vi mötte i motsatt riktning var genomblöta. Vi packade ner kameran och tog på oss regnjackorna. Det skulle visa sig vara en god ide för sekunderna senare började ett tätt regn fukta våra kläder. Ju mer framför fallen vi kom ökade vattendropparna i volym och de började likna monsunregnet vi mött när vi cyklat in i Zambia. Vi blev helt översköljda av regnet.

 

De enorma vattenmassorna forsade över kanten 100 meter bort och föll ner i den Canyon som skilde oss och fallen åt. Men då och då försvann åsynen av fallen av allt vit regn som som kastades upp ur avgrunden framför våra fötter och skapade en tjock dimma av vatten. Vägen fortsatte tills vi kom till en bro som band ihop den udden som gick mittemot fallen och en ö som var inringad av branta canyons. Vi kunde se hur vattenmassorna svävade upp från vår högersida och översköljde bron med ett konstant regn underifrån. Vi laddade och började gå över bron. Vattnet slog i ansiktet och kläderna var redan blöta utifrån och in. Det var kul och häftigt att bli dränkt av detta naturunderverk! Vi hade vår GoPro kamera, som har ett vattentåligt skal och filmade hela sekvensen. Det blev riktigt bra!

 

I övrigt spatserade man genom en vacker och grön regnskog och ljudet av vattendroppar mot den täta vegetationen gav en känsla av frid och ro i kroppen. Efter en stund började vi frysa och vi uppsökte en solig plats för att torka upp. Vi slog oss ned på en parkbänk och snart hade en babian familj känt lukten av oss och börjat närma sig. Det dröjde inte länge förrän vi hade en hel flock på 15 babianer omkring oss och vi höll hårt i våra ägodelar. Deras rumpor var minst sagt oaptitliga och påminde och bilder man sett på människohjärnor. De flesta hade snoppen hängandes utanför hela tiden och det kändes verkligen inte som några gulliga små apor direkt. Vi stannade en lång stund och betraktade deras roliga beteenden. De plockade salter på varandra, hängde upp och ner i träden, rullade runt på marken, våldtog varandra i rumpan, slog och slet i papperskorgen och letade efter mat. Det bästa med alltihop var att det ingick i själva upplevelsen av fallen, ingen extra kostnad för att på väldigt nära håll få uppleva en babian flock!

 

Efter att vi ännu en gång bestämt oss att bli genomblöta åkte vi senare tillbaka till Jollyboys. Vi hade träffat en annan cyklist från Nya Zeeland som också cyklar Kap till Kap, men inte samma rutt som vi. Han började i Kapstaden och cyklar upp längs östra kusten av Afrika, sedan korsar har Asien bort till östra Ryssland där han ska flyga till Anchorage. Därefter cyklar han genom Nordamerika och sedan hela Sydamerika tills han når Argentinas södraste spets. Det kallar vi en gedigen resa! En otroligt inspirerande människa som verkligen levde sin dröm. Han hade planerat sin resa 1 månad och tog allt som det kommer. Han hade dock ett mål. Att göra hela rutten på 2 år. Vi satt och inspirerades över alla tekniska prylar han hade för att dokumentera sin resa och hans positiva inställning till allt han mötte. Samtidigt som vi hade varit och tittat på fallen från marken hade han flugit över fallen i ett öppet litet flygplan och därefter tagit helikopter. Lite citat från Andrew
"It´s just money"...
"I love headwind, because it is character building"
"When it is borrning surroundings when you cycle you have to grow in your mind instead".
Dessutom älskade vi att se en långfärdscyklist som inte är en snåljåp och istället har en större budget och lever fullt ut! Som Andrew ofta sade, "Du vet inte hur länge du får leva!"

 

Nu har vi sammanlagt fått in över 70 000 kronor till insamlingen! Detta är ju helt underbart! Hittills har flera personen skänkt 13610 kronor. Detta innebär att 68 personer har fått tillgång till rent vatten och sanitet! Ge er själva en applåd! Vi har vår Kvitt eller Dubbelt kampanj 4 dagar till. Vill du också vara med! Tryck här och skänk en slant! 10 kronor blir 20 kronor och 200 kronor blir 400 kronor! Det börjar närma sig mållinjen!

 

Nästa inlägg blir det en hel del Wild Animals :D

 

/TandemLove

Victoriafallen är utsedd till en utav världens sju naturliga underverk! Vi förstår varför!
Framför fallen blev man dyblöt på två röda sekunder och det var tur att vi hade en vattentät GoPro kamera =)
Om man befinner sig i området ska man verkligen passa på att åka till Victoriafallen!
Vackert!
Sedan när vi torkat upp utforskade vi området omkring och samlade på oss lite bildbevis!
Fascinerande varelser!
I nationalparken fanns det babianer som utforskade turisterna =)
Till sist tog vi en promenad ner till vattnet genom regnskogen...
Djungel =)
Avslutande bild vid Victoriafallen!
Kärlek från Afrika!

Kommentera gärna: