En dag i Chobe nationalpark!

Vi hade bara tid för en dags vila i Livingstone innan det var dags för oss att trampa vidare mot Botswana. Det kanske låter märkligt med en tidsgräns, men vi har bokat en 6 dagars tur i Namibia för att få chansen att uppleva hela landet. Den turen avgår den 26 mars och vi har minst sagt ett späckat schema för att hinna till huvudstaden i tid. Men vi gillar ju utmaningar och ser det som ett bra tillfälle att jobba på konditionen och uthålligheten ytterligare :)

 

På morgonen cyklade vi 70km för att komma till den lilla båten som skulle ta oss några km över Zambezi floden och till Botswana. Det hela kostade oss 2kr per person och vi kom med första färgan. Värre var det för lastbilarna som stod köandes i flera km till färgan som bara tog en bil åt gången. Tydligen får de vänta i dagar för att korsa floden men det är enda lösningen om lasten väger över ett visst antal ton. Väl i land stämplade vi in oss och det var första landet på länge vi slapp betala dyra visum pengar för att resa igenom. Innan vi lämnade gränskontrollen var vi tvungna att doppa fötterna i ett desinfektions bad och sedan var det fritt fram att köra in i landet. Vi hann knappt komma utanför grindarna innan vi såg vårt allra första vildsvin och sekunderna efter kom en stor falk flygandes ovanför våra huvuden. Vi blev helt vilda och kände att varje tramptag blev spännande - det var sannerligen en vildmark vi kommit till! En stund senare såg vi ytterligare vildsvin och vi skrattade åt deras grisliknade yttre. När vi cyklat till första staden Kasane åt vi ljuvlig indisk mat, köpte matvaror och fortsatte sedan mot safari lodgen vi beslutat oss för att besöka. Vi hittade snabbt Chobe safari lodge och på väg in såg vi en vårtsvins familj igen. Att campa på lodgen kostade enbart 140kr och då hade vi tillgång till fräscha toaletter, dusch med varmvatten, pool och hotellets övriga faciliteter. När vi checkat in köpte vi direkt två safariturer för nästa dag och det kostade enbart 750kr för oss båda. Det var en stor skillnad mot Tanzania och Kenyas extremt dyra safariturer som skulle kostat oss mycket mer. När vi kom ut från safarikontoret höll tre söta apor på att hoppa runt i takbjälkarna och bredvid campingen betade ett stort vårtssvin. Senare i receptionen sprang en hel flock med minst 25 st Mungos och receptionisten förklarade att de hette Mongos. Sussie log väldigt åt detta :) På campingplatsen varnade de för krokodiler och flodhästar och Sussie tyckte att det hela verkade löjligt. Det kunde ju knappast vara sant menade hon! Kvällen spenderades med att trycka i sig omänskliga mängder mat på den fantastiska buffén som innehöll matvaror vi knappt kunde minnas smaken på. Vi var helt lyriska över utbudet och sa om och om igen till servitriserna att vi kommit till himlen. Det var en helt underbar kväll och en perfekt avslutning på en toppendag!

 

Klockan ringde 05.15 och vi kröp motvilligt ut ur sovlakanen. Sedan satt vi i mörkret och tryckte torra flingor med mjölk innan vi packade ihop vår värdesaker i en ryggsäck och gick mot safaribilen. Vi delade bil med 7 trevliga människor från USA och stämningen var förväntansfull och avslagen på samma gång. Vår guide förklarade att vi hade minst chans att se mycket djur så tidigt på dagen , men i princip vår enda chans att möjligen få se lejon. På morgonen rör de sig i parken men så fort värmen stiger hittar de en plats i skuggan där de sedan ligger hela dagen. När vi stannade för att registrera oss i parken höll ett par apor på att väsnas i trädet på parkeringen och vår guide betraktade dem noga. När han registrerat vår bil konkluderade han att apornas beteende betydde att de kände sig hotade och det betydde att lejon varit i krokarna. Till skillnad från resten av safaribilarna på parkeringen körde vår guide utanför parken, rätt ut i bushen och spanade långt in bland buskar och träd. Vi förstod snabbt att det var lite som att leta efter en nål i en höstack, parken är enorm och lejonen väl kamouflerade. Efter en stund gav vår guide upp och vi körde mot parken igen. Men vi hann inte långt förrän vi stannade igen och där på de sandiga hjulspåren såg vi tydligt spåren efter lejontassar! Fotavtrycken visade att lejonet gått i motsatt riktning, alltså ut ur parken och vi vände igen. Denna gång följde flera andra safaribilar efter oss. Vi körde runt stadens flygplats där ett högt stängsel satt uppsatt och först trodde vi nästan att vår guide skojade. Men sedan såg vi hur han tog riktning efter spåren i sanden igen och vi blev hänförda. Springer det runt vilda lejon i staden? Två Antiloper kom hoppandes i det höga gräset och guiden förklarade att de såg spända och stressade ut - ett mycket bra tecken sa han. Det betyder att de är jagade och då har vi lejon i närheten. Alla i safaribilen sträckte på sig och slog på kamerorna. Men vi passerade bara två gigantiska elefanter som stod några meter länge in bland träden och viftade på öronen. Några vägarbetare blockerade vår väg längre bort och vi stannade till medan guiden pratade med dem. Tydligen hade de sett tre lejon gå förbi för en liten stund sedan. En vanlig dag på jobbet eller? Tänkte vi och log. Vi hade ingen vidare lycka och efter en timmes letande och for vi tillbaka in i nationalparken i jakt på andra djur istället.

 

Vi skådade massa olika fåglar, en sovandes flodhäst i en lerpöl, flera antiloper och Impalor och på håll såg vi en flodhästfamilj. Plötsligt rasslade det till på kom-radion i förarsätet och vår guide pratade med snabb stämma. När radion brusat färdigt vände han sig om och frågade oss om det var okej att han körde på lite snabbare. En annan bil hade nämligen sett två lejon en bit bort. Bilen gav ett rungande JA till svar och sedan tryckte vår guide plattan i matten och vi körde vilt i sandspåren. Vi fylldes av adrenalin - detta var mer i vår smak. Action, fart och fläkt! När vi såg 5 andra safaribilar stannade vi och sedan satt vi bara där och glodde på buskar och träd i vad som kändes som en evighet. Sussie tyckte att det hela började bli långtråkigt och precis då skrek en utav amerikanarna till. Han pekade rakt ut i allt det gröna och då såg vi dem. Först kom en hona gåendes och efter henne gick en ståtlig hane med sin praktfulla man. Vi följde deras steg med blicken och det var en riktigt häftig upplevelse! När de passerat körde vi vidare för att få chans att se dem ännu en gång och innan vi lämnade platsen hann vi se dem två gånger till. Det var spännande och kändes verkligen naturligt. Det var nog den bästa upplevelsen, att vi fick se djuren på deras villkor. De stod inte staplade på ett inhägnat territorium. På väg tillbaka körde vi precis intill en elefant familj med två små ungar. Den ena elefanten stod bara någon meter bort och flaxade med sina jätteöron.

 

På eftermiddagen skulle vi ut på en båtsafari ut på Chobe floden. Vi delade båten med betydligt fler turister och under ett solskydd satt vi alla och njöt av den fantastiska utsikten av grönt och blått. Bara 300m från campingplatsen där vi bodde såg vi en krokodil ligga på flodbanken och sola sig. Sussie rös i hela kroppen och förstod att skyltarna hon sett menat fullt allvar. Shit - Botswana är verkligen vilt! Längs floden flöt vi långsamt och även om det var vackert och fridfullt önskade vi oss mer adrenalin och fart. Men vi behövde inte vänta allt för länge, efter en stund kom vi riktigt nära en elefantflock som badade i floden och betade vid kanten. Vi stannade länge och betraktade deras lek och var en magisk stund. Strax där efter såg vi flera flodhästar med små söta ungar. Vi kom i kontakt med flera krokodiler, ett 50 flodhästar och kanske 70st elefanter. Det blev med andra ord en helt underbar dag och som grädde på moset åt vi den gigantiska buffén en gång till medan den röda solen sänkte sig ner i den blå floden :)

 

/TandemLove

Handlat lite mat och påväg till Chobe Safari Lodge och då såg vi dessa vildsvin!
Lugnande skyltar på campingplatsen
Senare på kvällen och utsikt från middagsbordet!
Det serverades en underbar buffé med mängder av olika läckerheter! Alltifrån alla sorters kött till hemmalagad glass! Allt för priset av 160 kronor!
Gamedriven bjöd på minst sagt NÄRA djurupplevelser
Vackra varselser som alltid får oss att tänka på grillat kött
Väntan på dagens andra safari i skuggan vid floden!
Ute på Safari cruise på Chobe River!
Elefanter är mäktiga djur!
Vi var också sugna att bada i värmen...
Avsvalkande!
Här kommer kavalleriet!
På spaning efter flodhästar!
Fann dem!
Världens farligaste vattendjur!
Smålek eller blodigt allvar?
Såg tre stycken fisheagles!
Påväg tillbaka till Lodgen och en flodhäst som vågat sig upp ur vattnet!
Lokala fiskare
Denna jägare låg och lurade på sandbanken 300 meter från vår tältplats =)

Kommentera gärna: