En dag i Qatar


Vår sista natt i Afrika spenderade vi på vårt favorit hotell Glen i Kapstaden. Vi passade på att basta och bada bubbelbad och kvällens middag blev indisk. Dagen efter vaknade vi upp till ett regn som smattrade mot rutorna och det kändes verkligen som ett tecken. Det var dags att lämna Afrika, det var dags att åka hem. Konstigt nog kändes det både skönt och vemodigt på samma gång. Vemodigt att lämna rytmernas kontinent, vemodigt att lämna cykelrutinen och äventyren. Men allra mest kändes det skönt att äntligen få komma hem. Skönt att få avsluta projektet, bara vara lediga och få tillgång till Sveriges alla bekvämligheter. Och sannerligen skönt att få träffa våra familjer och vänner igen, som vi har längtat! Tänk vad skönt att ha någonting att komma hem till!

 

Men innan vi skulle nå Svensk mark igen skulle vi spendera 19 timmar i Doha i Qatar först. Vi landade tidigt morgon och eftersom sömnen varit frånvarande var vi alla ganska trötta och slitna. Men det var inget att ta hänsyn till, här skulle det upplevas! Vi hade bokat en jeep-tur genom öknen och klockan 9 kom en Toyota Landcruiser och hämtade upp oss utanför stadens shopping centrum. Vår chaufför kunde ingen engelska och han var klädd i en lång vit muslimsk rock och på huvudet bar han en svart Hugo Boss keps. Ur högtalarna strömmade arabiska rytmer och på väg mot öknen somnade vi alla i bilen. När vi slog upp våra ögon igen var vi mitt bland sanddynorna och vi gick ut för att fotografera de vackra vyerna. Utanför dörren möttes vi av en vägg av värme och kontrasten till bilens AC kändes olidlig. Vi förstår inte hur vi klarat cykla i sådan värme! När vi fotograferat färdigt kameler och sanddynor satte vi oss åter i bilen och sedan började vi köra rakt ut i den vidsträckta öknen. Vi åkte upp och ner för sanddynorna och ibland slirade vi nedför kullarna på sidan och vi höll i handtagen tills knogarna vitnade. Vissa gånger körde vi nästan helt lodrätt nedför och det hela gav oss en adrenalinkick utan dess like! Fart och fläkt, action och med pumpande arabisk musik i högtalarna - underbart :)

 

När turen var över somnade vi igen på väg tillbaka till Doha. Det var en bit att köra eftersom vi bland annat kört till gränsen till Saudi Arabien. Väl tillbaka i Doha tornade centrums skyskrapor upp sig bredvid det turkosa vattnet. Byggnaderna var storslagna och häftiga och blandningen av former och struktur var verkligen cool att se. Häftigare än i Dubai, men det var egentligen det enda som var bättre än Dubai. Vi styrde kosan mot ett shopping center med återigen full AC där vi slog oss ned i en restaurang som serverade buffé. Maten var lokal och vi fick smaka alla möjliga läckerheter från mellanöstern. Vi åt vinbladsdolmar, hummus, bröd med örter, olika sallader, mört lamm, biryaniris, pasta med vitlöksgrädde, fisk och en stor dessert buffé. Det var minst sagt skönt efter den långa flygturen och morgonens ökenäventyr att bara få sitta i lugn och ro och äta gott. I den muslimska världen är fredag likvärdig med den svenska söndagen och därmed var de flesta affärer stängda och vi ville inte ge oss ut i hettan utanför shoppingcentret. Därför satt vi bara i några timmar och lät tiden passera och klockan 14.00 öppna butikerna sina dörrar igen. Det skulle visa sig att de skulle hålla öppet ända till klockan 24.00 och Sussie fick en stressad blick direkt hon insåg detta. Medan gubbarna satt kvar och drack coca-cola sprang Sussie runt och kollade shopping utbudet i Doha. Det var ungefär samma priser som hemma förutom i de affärerna med dålig kvalitet. Så när den mest tryckande värmen hunnit lägga sig begav vi oss ut på stadens gator istället. Vi ville få oss en närmare titt på alla otroliga byggverk och vi gick en promenad ner till hamnen. Med utsikt över den arabiska gulfen med sina Dhow-båtar och en frisk vind som svalkade kändes livet väldigt härligt. I ryggen hade vi Doha skyline med moderna skyskrapor och framför oss låg en traditionell bukt med historiska båtar som guppade. I parken mellan de båda världarna satt lokalbefolkningen på filtar och drack te, åt och skvallrade. Många var klädda i burka, niqab och männen i sin vita långa rock och ibland med rutig slöja. Eftersom brottsligheten är oerhört låg i dessa strikta muslimska länder vågade vi ta oss en tupplur på gräset.

Mörkret föll över Doha och skyskraporna tändes upp i olika färger. Parken fylldes av lokalbor som ville umgås i den mysiga atmosfären och överallt vaggade svarta och vita lång-rockar omkring. I ljusskenet kändes det nästan som ett luciatåg utan sång. Trötta och ganska färdiga med Doha begav vi oss till det svala shoppingcentret igen där vi satte oss på en restaurang och väntade till vi kunde åka till flygplatsen. Vårt plan skulle avgå klockan 02.10 och det kändes som en väldigt lång väntan dit. Nu ville vi alla bara hem!

 

Om vi ska jämföra med Dubai tycker vi att Qatar har lite att erbjuda. Det är dessutom inte alls lika fräscht och fint som i Dubai. Inte heller lika bra infrastruktur och exempelvis var det ständigt långa köer till de ofräsha toaletterna. Det kändes som om Doha har växt alldeles för fort och de har ännu inte hunnit ordna lösningar för hur den växande folkmängden ska slussas. Shoppingcentret höll på att spricka av alla människor, det var kö in från gatan utanför. Men arkitekturen var betydligt mer storslagen i Doha och affärscentrumet vid hamnen var riktigt coolt. Får vi välja i framtiden kör vi hellre en lång flygtransit i Dubai!

På lördagsmorgonen landade vi hemma på dansk mark och blev hämtade för att åka till Ystad, där vi nu vilar upp oss =)

/TandemLove

Här packar vi in cykeln i plast innan vi checkar in den. Tur att pappa och Tomas packade lätt, annars hade vi fått betala 12kg övervikt med 30 Euro per kg som pris!
Dags för öken safari med lucia-gubbarna :)
Rasmus sprang som en galning uppför dynorna - interval träning på hög nivå i hettan :)
Han poserade glatt för oss - skön gubbe :)
Upplevelsen blev ännu bättre eftersom pappa Ingemar och farbror Tomas var med!! Jihooo!
På väg till shopping centret...
Så här såg det ut inuti shoppingcentret. Traditionellt klädda män :)
Vi ville unna oss en fotmassage men män var tydligen välkomna
Sen gick vi till parken där lokalbefolknigen satt och mös överaallt
Eftersom det är ett muslimsk land är det ingen som dricker alkohol på picknicken. Te termosarna ersatte vinpavorna!
Gubbarna tog sig en tupplur :)
Doha by night!
Sweden - here we come!
Etiketter: kap till kap qatar

Kommentera gärna: