Sightseeing i Taipei med dunder och brak!

Vi hade egentligen inte tänkt besöka Chiang Kai-shek Memorial, men det är vi glada att vi gjorde! Platsen är byggt till minne av presidenten med samma namn och det är verkligen en pompös plats! Byggnaderna är imponerande stora. Vi passade på att knäppa massa roliga bilder och efter hundratals försök fick vi till en lyckad hoppbild. På köpet fick vi oss flera härliga skrattsalvor! Dessutom lyckades vi pricka in vaktbytet och det var kul att få se. Verkligen en toppenstart på dagen alltihop!

Efter detta besök var vi på glatt humör och styrde kosan mot ett specifikt tehus. Regissören Ang Lee' lät tehuset vara inspelningsplats för filmen "Eat, Drink, Man, Women". En film som tydligen varje matälskare borde se (därmed nu på vår att-göra-lista). Hur som helst, tehuset Wistaria är ett klassiskt tehus där man får dricka de allra finaste ( läs dyraste) teerna i Taiwan. Vi kom dit precis när regnet började falla över Taipei och det var mycket tacksamt att få komma in under tak. Väl inne fick vi ta av oss skorna och vi blev visade till vårt bord. Vi satt på mjuka kuddar direkt på mattan och mellan oss och bordgrannarna hängde det tunna bambugardiner. Rummet var fyllt av ljudet från lugnande Kinesisk musik, regnet som smattrade mot fönsterrutorna och de lågmälda rösterna från andra gäster. Ljuset var dovt och inredningen minimalistiskt vilket skapade en känsla av lugn. Vi fick in menyn och det var som en mindre uppsats för varje tesort. Man förstod ganska snabbt att teodling är en konst och ett hantverk utan dess like. Vissa tesorter hade åldrats i flera år och de skulle tydligen vara de allra godaste. För att ge en prisindikation så går det att köpa 24år gammalt te för ca 10.000kr! Vi valde lite mer rimliga teér i 60kr klassen, ett starkt och ett lite mildare.  En man serverade oss och allting gick till enligt vissa traditioner. Först skulle miniatyrkannan värmas upp med varmvatten. Sen skulle vi lukta på tebladen. Sen la han dem i en liten skål. Sedan flyttade han bladen till tekannan och hällde på varmt vatten. Det fick max dra exakt 10 sekunder och sedan var det dags att hälla upp. Men detta i en annan kanna. Och det skulle sedan hällas i en minikopp som endast var till för att lukta. När vi luktat färdigt skulle det till sist hällas i våra minikoppar och sedan fick vi dricka. Mellan varje steg torkade servitören omsorgsfullt varje pinal på undersidan med hjälp utav en handuk på brickan. Hans rörselser var nästan hypnotiserande. 

Vi satt i godan ro i några timmar och smuttade på vårt te och vi fyllde kanna efter kanna. På bordet stog vattnet och puttrade under en blå låga och med jämna mellanrum puffade det upp rök från tekannans hals. Pling plonket från de annorlunda instrumenten gav en perfekt stämning och kompletterade miljön. En miljö som var en kulturell upplevelse i sig! Det var helt underbart att bara fördriva tiden i denna stillsamma oas. Hade liknande tehus funnits hemma så hade vi säkert inte haft lika många utbrända människor! Besöket var en ren njutning för själen och att smutta delikat te ur små koppar och prata om allt mellan himmel och jord - det var det bästa vi gjort på länge!

/TandemLove

Blev många misslyckade försök =)
Blev många misslyckade försök =)
Passande nog var det vaktbyte precis när vi gick in i den stora hallen!
Passande nog var det vaktbyte precis när vi gick in i den stora hallen!
Vi lämnade Chiang Kai-shek Memorial Hall för tebjudning :)
Vi lämnade Chiang Kai-shek Memorial Hall för tebjudning :)
Etiketter: taiwan

Lämna en kommentar på detta inlägg: