Sockerfritt?

Idag la jag mig i parken redan klockan åtta på morgonen och det var jag helt ensam om. Medan jag läste om sockerarter cyklade spänstiga pendlare förbi mig på väg till sina jobb. Jag njöt av solen och mitt medhavda kaffe med koksmjölk i. Termosen kan vara en av de bästa uppfinningarna! :) Just nu läser jag om sockerarter och sötningsmedel och det fick mig till att börja fundera lite…


Jag gillar inte riktigt ytterligheterna där ett ja eller nej till socker främst handlar om vikt och midjemått. Där man ersätter socker med sötningsmedel i massor bara för att hålla figuren. Jag tycker hela synen kring kost är ganska skev egentligen. Bra eller dålig mat är ett alldeles för ångest och prestationsfyllt tema. För mig handlar det om näringsrika livsmedel, eller tomma livsmedel. Vad livsmedel gör för din kropp.
Bygger det upp dig, bryter det ner dig eller gör det varken eller? 


Socker är livsnödvändigt för oss, men KOLHYDRATER är samlingsnamnet för sockerarter. Det betyder att en portion ris omvandlas till socker i din kropp. Men ris innehåller också ämnen som är nyttiga och bra för din kropp och som bidrar till en positiv utveckling. Godis för att nämna det enklaste exemplet innehåller faktiskt bara ämnen som belastar din kropps organ. Godis saknar nyttiga vitaminer eller mineraler. Det finns ett något slitet men otroligt bra uttryck som lyder i stil med: ”Du skulle aldrig tanka din bil med dåligt bränsle, varför göra det med din kropp?” 

Men det är här jag ibland känner jag vi trampat snett i samhället. För idag ersätter vi vanligt socker och ett begär efter den söta smaken med sötningsmedel. Allt för att hålla energiinnehållet lågt. För att det viktigaste är att vi är smala och fina. Men frågan jag ställer mig är huruvida dessa sötningsmedel bygger upp eller bryter ner våra kroppar? Är det ”bra bensin” att tanka kroppen med? Behöver vi en ersättare för socker?

Hur skulle det vara om vi istället konsumerade lagom mängder med naturligt söta livsmedel och kunde njuta utav dem? Blir vårt beroende och begär för socker mindre, om vi har ett mer avslappnat och naturligt förhållande till det? 


Jaaaa, sånt här ligger jag och kuckilurar på i solen denna fantastiska förmiddag! Hur tänker ni?

/TandemLove

Termoskaffe - känslan av frihet :)
Termoskaffe - känslan av frihet :)
Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: