Bröstcancer - möjligt att påverka? 

Just nu sitter jag och läser om olika cancerformer och hur olika livsstilar och kostval skyddar eller framkallar sjukdomen. Det är ganska förvirrande och det är svårt att se tydliga faktorer som skulle kunna hålla oss helt friska. Vissa livsmedel och kostvanor är skyddande gällande en del cancerformer, men verkar öka risken för andra typer av cancerformer. Alkohol skyddar å ena sidan mot hjärt- kärlsjukdomar men ökar risken för cancer, specefikt hos kvinnor. Men hjärt- kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i vårt land, medan cancer kommer på andra plats. Är då alkohol ett bra val trots allt? Ja ni förstår ju att det susar i huvudet när man försöker tolka en enda sanning ur temat! Det finns med andra ord inga gyllene regler vi kan leva efter för att garantera att slippa cancer. Men det finns några gemensamma nämnare som återkommer på flera ställen. Det verkar som om rött kött ökar risken för flera olika typer av cancer och att grönsaker och frukt i de flesta fall verkar minska risken. Alkohol, salt och övervikt gör man bäst i att undvika. Medan motion och rikliga mängder med vegetabiliska livsmedel verkar väldigt positivt. Rökning är allmänt känt för att öka risken och idag fick jag lära mig att 30% av all cancer kan förebyggas genom att inte röka. Det är ju ett val man ganska enkelt kan göra. Men det finns ett upprörande val som förbryllar mig…

Enligt flera studier så ser man ett samband mellan bröstcancer och valet att skaffa barn. Risken handlar om hur mycket av hormonet östrogen vi kvinnor utsätts för under vår livstid. Studier visar att om man föder sitt första barn innan tjugo års ålder, ammar länge och skaffar många barn får man en minskad belastning från östrogen och därmed en minskad risk för bröstcancer. 

Det känns nästan som om vi för ”naturen” är ganska ointressanta och överflödiga om vi inte för våra gener vidare. Som om vi inte behövs, som om våra kroppar är skapade för att producera. Nästan som när en mindre lönsam fabrik tvingas stängas ner. Samhället fungerar trots allt precis just så. Producerar vi inte, är det inte lönsamt och verksamheten måste läggas ner. Är det även så med våra kroppar? Nu menar inte jag att alla som inte skaffar barn får bröstcancer. Och jag menar verkligen inte att man får skylla sig själv om man drabbas utav det. Men det jag menar är att jag undrar varför det är såhär. 

Våra kroppar är makalösa som fungerar helt på egen hand med fantastiska lösningar för alltihop. Så egentligen handlar väl det om vad vi är skapta för och hur balansen i kroppen är programmerad att fungera. Om vi inte lever enligt den balansen vi är skapta för får vi sjukdomar som följd. Innebär det att vårt samhälle idag inte fungerar med den utrustning vi är skapade med? Flera andra sjukdomsbilder visar ju detta ganska tydligt tex stress eller allergier. Men betyder det att även valet att skaffa barn kommer spela en stor roll i den framtida folkhälsan? Idag är trenden att skaffa barn väldigt sent i livet, vi föder allt färre barn och allt fler väljer att inte alls skaffa några barn alls. Kommer denna trend att leda till att allt fler kvinnor kommer drabbas mot bröstcancer? Men kanske viktigast av allt, hur skyddar vi oss mot att det blir så?

Så med dessa funderingar går jag nu och kör ett benpass utan dess like och sen blir det lite mer studier innan jobbet.  

/TandemLove (S)

Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: