En klagofri värld!

Vi har börjat med en grymt bra grej som vi vill tipsa om! Principen är egentligen busenkel och väldigt självklar. Men det märkliga är att den trots detta inte alls verkar vara särskilt självklar i vårt samhälle. Konceptet handlar om att sluta klaga och du ska klara 21 dagar utan att klaga, skvallra eller kritisera en enda gång. Det räknas endast om du yttrar det högt, men med tiden kommer du märka att dina tankar också kommer förändras. Metoden är att du bär ett armband/en gummisnodd/en sten i fickan/ett gem i strumpan eller vad som helst som du flyttar varje gång du yttrar något negativt. Detta ska på sikt göra dig uppmärksam och medveten på ditt klagande och så småningom kommer du öva bort dessa tankebanor. Tanken är alltså att du på sikt ska förändra ditt tankesätt och hur du bemöter det som sker i livet. Behöver du byta handled börjar du om. Det vill säga att om du klagar på den sextonde dagen hoppar du tillbaka till dag nummer ett igen. Du behöver alltså tålamod för att genomföra detta. Men ingenting som har ett värde kommer lättvindigt sägs det ju! Klarar du verkligen 21 dagar utan att klaga, kritisera eller snacka skit?


Vi kom över boken för flera år sedan och det var ett uppvaknande utan dess like, i varje fall för mig (Sussie). Tidigare hade jag inte ägnat en tanke åt att granska mitt eget beteende eller mina egna ord på det viset. I början var jag mycket skeptisk, kritisk och fientligt inställd till boken och dess budskap. Jag tyckte att det lät lite väl överdrivet och onödigt. Men jag gick med på att försöka anta utmaningen på 21 dagar. Faktum var att det ganska snart började gå upp ett ljus inom mig och jag såg tydligt hur mina ord påverkade hela mitt liv. Jag såg hur mitt fokus var på problem istället för lösningar och klaga istället för att förändra. Man insåg ganska snabbt att det inte tillförde någonting till livet och ens utveckling att bara konstatera att saker var dåligt. Istället ville jag börja rikta fokus mot lösningar, möjligheter och bra 
saker i vardagen. Att vända på hur man tänkte och pratade. När jag gjorde det började jag märka positiva förändringar på humör, energi, i relationer, på jobbet, på träningen och i studierna. 

Jag slutförde aldrig utmaningen eftersom att vi istället drog till Zanzibar och jobbade. Men jag har burit med mig den som en varning och ett riktmärke sedan dess. Nu märker vi att livets problem försurar vardagen av och till och det vill vi ändra på! Därför plockade vi fram boken igen och läser just nu om den. Man får inte bli blind för allt man har i sitt liv! Det hjälper inte det minsta att börja dagen med ett muttrande. Inte heller blir livet bättre av att konstatera problemen innan läggdags, prata illa om någon man träffat under dagen eller skvallra på lunchen med sina kollegor. Man måste använda sin dyrbara tid på att prata om saker som bygger upp, informerar, stöttar, utvecklar, motiverar och inspirerar. Vår utmaning börjar nu! Vi vill sluta klaga! Ni kommer få följa vår resa här på bloggen, det vore grymt kul om fler ville vara med på utmaningen! 

"Våra tankar skapar våra liv och våra ord visar vad vi tänker".

/TandemLove

Nu ger oss på denna utmaning! Häng på! Vi har ännu inte kommit till dag 2 :) Men skam den som ger sig! :)
Nu ger oss på denna utmaning! Häng på! Vi har ännu inte kommit till dag 2 :) Men skam den som ger sig! :)
Etiketter: motivation

Lämna en kommentar på detta inlägg: