Kolhydratallergi och Sockerberoende - finns det? 

För tillfället läser jag om olika typer av beroenden och missbruk. Det ingår i mina studier och jag (Sussie) är så glad att jag valde denna breda utbildning. Att enbart läsa om näringsämnen skulle kännas som att få massa kunskaper, men inga verktyg att jobba med. Nu får jag läsa om vad som kan ligga bakom och hur man kan jobba med problemen. Det är mycket intressant och texten känns lika lätt att läsa som en roman. Vi människor är inte komplexa bara rent fysiskt, utan inte minst psykiskt. Jag har köpt lite extra litteratur som inte ingår i kursmaterialet för att fördjupa mig ytterligare i de olika ämnena vi läser. Just idag läser jag en bok om socker-beroende. Början av boken tar upp ett väldigt logiskt och intressant synsätt gällande kost….


Bitten Jonsson pratar om begreppet art-ovänlig föda och hon började fundera kring detta när hon sett hur välfärdssjukdomar spreds bland olika hundraser. Det faktum att hundar plötsligt börjat drabbas av diabetes typ-2, klåda och konstiga allergier - precis som vi människor. Trenden ser likadan ut hos hundarna som hos oss, sjukdomarna bara ökar lavinartat. När man då börjar granska hundmaten ser man att den innehåller massvis av majsstärkelse, vetemjöl och vegetabiliska fetter! Samtidigt undrar man - har du någonsin sett en hund beta på fälten? Man skulle aldrig ge en djurart ”fel” föda, varför ska vi människor då äta saker våra kroppar inte är skapta för? Föda vi inte kan omvandla med den genuppsättning vi har. Kanske är det inte så konstigt att vi får nya sjukdomar likt epidemier i vårt samhälle, när vi ständigt matar kroppen med saker den inte tål? Eller som kroppen inte kan förbränna på ett naturligt sätt.

En kropp i obalans behöver rätt sorts föda för att kunna läka. Men alla människor är helt unika, skulle det då kunna vara så att en perfekt kost måste skräddarsys för varje individ? Jag tror stenhårt på det! Människor bör äta mat som våra kroppar är designade för, men alla människor har mer eller mindre tolerans för vissa livsmedel. Några är känsliga för gluten, andra för laktos och faktiskt ganska många för kolhydrater! I framtiden kanske kolhydrat-allergi är lika känt som laktosintolerans? I framtiden kanske det finns en speciell hylla med kolhydratfritt i varje butik? Det är otroligt intressant att läsa om hur maten påverkar hjärnan och hormonbalansen i kroppen. En sak jag är säker på både utav egen erfarenhet och utav alla litteratur jag läst i ämnet, det är att sockerberoende är ett faktum. Men mer om den saken får jag skriva en annan dag…. Nu blir det bröst och axelpass för fru Engberg och sedan kommer alla fjällvandrare hem - tjoho!


/TandemLove

Blir så glad av att träna i dessa färgexplosioner! Mer färg åt folket säger jag bara! Neon, åh som jag älskar neon :)
Blir så glad av att träna i dessa färgexplosioner! Mer färg åt folket säger jag bara! Neon, åh som jag älskar neon :)
Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: