Utan komage, ingen mjölk?

För tillfället har jag snöat in mig på biokemisk balans i våra kroppar och art-egen föda. Sist resonerade jag kring det här med art-egen föda och det faktum att våra kroppar är skapta för en viss typ av föda. Men hur fel vårt moderna samhälle blivit där vi matar våra kroppar med livsmedel och ämnen vi inte kan ta hand om. Mat som gör oss sjuka. Fel sorts mat för vår genetiska uppsättning. Detta spinner jag vidare på idag eftersom jag öppnade en ny bok som tar upp lite samma perspektiv. I denna bok får jag veta mycket obehagligt som jag faktiskt önskar att jag kunde blunda för. Med det är svårt när en otroligt bred källredovisning finns och resonemangen är fullständigt logiska…


Om vi börjar där vi slutade sist så resonerade jag kring det faktum att vi aldrig skulle ge en hund choklad till exempel. På samma sätt skulle vi aldrig komma på tanken att ge en nyfödd bebis komjölk istället för mammans bröstmjölk. Man matar rätt art med rätt föda. Men när barnen blir lite större så slutar vi anpassa födan och istället äter vi de livsmedel som finns i matbutiken. Där all mat faktiskt inte är föda som vi tål. Pastöriserad komjölk är ett exempel på människans påfund som inte verkar vara särskilt hälsosamt. I Sverige har vi en enormt stor matkultur där mejeri är nästan en självklarhet i alla måltider. Jag tror knappt jag varit i ett land som äter så mycket mejeriprodukter som vi gör i Sverige. Men samtidigt är Sverige i den absoluta toppen över högst benskörhet bland befolkningen i världen. Är inte det märkligt då en stor anledning till att dricka mjölk sägs vara att det ger oss starka ben? Faktum är att mejeri försurar våra kroppar och då använder kroppen kalcium för att uppnå ett alkaliskt tillstånd igen. Det har alltså den totalt motsatta effekten! Jag känner mig som svensk lurad eftersom man är helt uppväxt i ”mjölk ger starka ben” samhället. När man läser om mjölken förstår man att det är just omvandlingen, alltså pastöriseringen som är en del av det skadliga. Det är den som urholkar mjölken på vitaminer och förändrar strukturen så att våra kroppar inte kan bryta ner den på ett bra sätt. Våra kroppar måste gå på högvarv och vår bukspottkörtel blir överbelastad. Detta eftersom kroppen behöver mer matsmältningsenzym för att klara av att bryta ner den pastöriserade mjölken. Man kan likna den pastöriserade mjölken med ”död” mjölk där alla aktiva och bra enzymer blivit förstörda. Utan dessa enzymer är mjölk mycket svårt för människan att smälta. Därför måste kroppen anstränga sig extra hårt för att klara av göra det. Vi belastar alltså våra organ extra mycket när vi äter och dricker mejeriprodukter. 

Man tror att mjölkkonsumtion kan vara kopplat till diabetes typ-1 och andra autoimmuna sjukdomar och det finns forskning som stödjer detta. Bland annat har det visat sig i en Finsk studie att barn med diabetes typ-1 hade väldigt höga nivåer av serum-antikroppar mot komjölk. Man ser också att nedbrytningen av kaseinprotein innebär en stor påfrestning för kroppen. Detta beror på att kasein koagulerar och är anpassad för att brytas ner i fyra steg, likt i en komage. Vassle däremot är ett annat mjölkprotein som våra kroppar har mycket lättare att bryta ner och ta hand om. Då kan det vara intressant att veta att komjölk innehåller 20 gånger mer kasein än bröstmjölk. Bröstmjölk har våra kroppar själva producerat för att vi ska kunna föda vår egen avkomma. Den innehåller alltså huvdparten vassle och inte kasein, som komjölken gör. Vi är alltså designade för vassleprotein i större utsträckning. När vi får i oss stora mängder mejeriprodukter från komjölk måste vi producera mycket enzymer för att klara av att smäta mjölken. Vår bukspottkörtel klarar inte alltid att producera den mängd enzymer som krävs för detta arbete och den blir istället överstressad och det kan leda till diabetes och andra sjukdomar. 

För mig är detta väldigt logiskt och det är med stort intresse jag läser vidare i denna nyttiga bok. Jag har i min barndom druckit stora mängder mjölk och alltid ätit massa olika mejeriprodukter. Det var vad livsmedelverket förespråkade! I skolan fick vi dricka fria mängder mjölk till maten och jag drack flera glas till varje måltid. Jag tror att en felaktig kost i samband med yttre omständigheter är orsaken till de flesta autoimmuna sjukdomar i vårt samhälle. Det och att våra gener som är mer eller mindre känsla. I mitt fall kan detta absolut har varit en förklaring till varför jag som barn drabbas av diabetes typ-1. Därför vill jag verkligen lära mig mer om detta! Om jag i framtiden skaffar egna barn kommer de naturligt ha gener som gör det lättare för dem att utveckla diabetes typ-1 och andra sjukdomar. Då är det ju fantastiskt att ha kunskap om vilken kost som bäst förhindrar eller bromsar en sådan utveckling. 

Det läskiga är att man inte alltid kan lita på staten eller livsmedelsverket. Mjölken visar tydligt detta tycker jag. Man får inte glömma bort att ifrågasätta. Men inte att bara ifrågasätta för sin egen bekvämlighets skull. Man kan ju välja att ifrågasätta denna informationen eftersom det är mycket mer bekvämt att fortsätta dricka mjölk, äta godis eller något annat som någon hävdar är osunt. Naturligtvis vill jag hävda att mjölk inte alls är skadligt för våra kroppar. Jag fullkomligt ÄLSKAR mejeriprodukter! Jag är en person som dricker mjölk med kaffe, äter grädde med bär och ost med kex. Vi har minskat rejält på mejeriprodukter i vårt hem och det jag sliter mest med är att lära mig dricka kaffe och te utan massa mjök i. Det är på gång, men det går långsamt. Helst hade jag som sagt velat blunda för denna nya insikt om mjölkens påverkan på våra kroppar. Men ibland måste man ta fram den där obehagliga saken i ljuset och granska den. Har man tur upptäcker man att någon hade fel och man kan fortsätta med sin vana/kost. Har man ännu mer tur upptäcker man sanningen och kan göra något åt problemet innan det är för sent.  

/TandemLove

Hejdå kompis :(
Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: