Besseggen till Glitterheim

Bättre frukostveranda får man väl leta efter?!

Det blev nyponsoppa, med Wasa knäckebröd, mjukost på tub och apelsinjuice till frukost. Detta inmundigades njutbart i solen innan dagens långa strapats skulle börja. Vi kom iväg från vår sovplats ungefär vid nio-tiden och temperaturen var redan över 20grader och det var fullt solsken. Detta skulle bli en lång och varm dag!

Vi gick längs kammen med sjön Gjende på vår vänstra sidan. Kan inte påpeka tillräckligt många gånger hur fint vattnet är i denna fjällsjö! Färgen är som det Adriatiska havet utanför Kroatien, men mycket klarare och kallare! Under hela förmiddagen mötte vi alla människor som tagit de tidiga färjorna från Gjendesheim till Memurubu för att vandra Besseggen åt andra hållet. Det flesta var på gott humör och bland familjerna var det barn från sex och uppåt! Det är bra jobbat! Samtidigt mötte vi några som kämpade med andra i halsen med att ta sig över fjället och undrade hur långt det var kvar. Då var det svårt att säga sanningen; "du har inte ens kommit en tredjedel"! Utan istället fick man yttra positiva budskap om en undarbar stundande utsikt över Besseggen och att det var bara att kämpa på!

Vid elvatiden lämnade vi stigen som skulle leda oss till Memurubu och begav oss istället i nordlig riktning,  mot Glitterheim - fjällstationen under Glittertind (Norges högsta berg om man räknar med snömassan på toppen). Vi hade beslutat att vi skulle ta lunch vid strandkanten efter ungefär en timme när vi nådde Russvatnet. Det blev en välsmakande lunch på en öppen och fin gräsyta med tvåtusen meter höga toppar på sidorna. Det serverades Tortellini med pesto och pumpafrön. Mums! Till efterrätt blev det ett dopp för 75% av manskaran i den turkosblå sjön! Kallt men oerhört uppfriskande! 

När vi lämnade Russvatnet skulle vi klättra upp mot ett pass och ta några hundra höjdmeter innan vi nådde Glitterheim. Vi kände oss alla slitna i värmen och det var med stort välkomande när solen gick moln. Till slut nådde vi passet på 1650 möh och kunde se en lång nedförsbacke mot fjällstationen. Dock var underlaget  svårforcerad och vi fick balansera på stora stenar medan vi hoppades mellan stenblocken. Mitt i detta trampade pappa, Lars, på en mindre sten som rullade iväg. På ett par snabba sekunder föll han svårt åt sidan, rakt på en spetsig sten. Stenen hamnade rakt in i sidan av bröstkorgen. Pappa blev liggandes medan hans sönner (oss alla tre) höll andan och sprang fram mot pappa. Efter ett par försök att resa sig med den tunga ryggsäcken fick han upp sig själv sittandes och vi kunde plåstra om ett par skrapsår. Tyvärr hade han en stark smärta vid revbenen på ena sidan. Med lite om och men tog vi oss till Glitterheim där pappa fick lägga sig i tältet och vila. Troligtsvis hade något revben spruckit eller gått av. Detta var inte bra! En vilodag i Glitterheim skulle inte hjälpa ett dugg! Så det blev lite logistik på kvällskvisten innan vi gick och lade oss...

Fortsättning följer...

/TandemLove (R)

Lämna en kommentar på detta inlägg: