Lööööv bagels

Alltså den där bagelfrukosten, jag måste nästan skriva ett inlägg om den. Det har gått och retat mig hela veckan nästan, stört mig i bakhuvudet lite grann. På ett vis är jag tacksam över att min sjukdom "varnar" mig för taskiga livsmedel som skadar kroppen. Men på ett annat vis blir jag sur över att inte jag kan få fuska lite ibland. Fuska utan att må så himla dåligt rent fysikt. Det handlar om balans, det handlar om att kunna unna sig mindre sunda alternativ när man har lust för det. Men för mig så blir det inte speciellt härligt när jag väl väljer att göra det. Istället mår jag bara dåligt, ibland i flera dagar.


Det är så många människor som tycker synd om oss diabetiker för att vi inte kan äta vissa saker. Saker som de flesta rubricerar som ett måste i livet för att verkligen kunna njuta. En del drar det så långt som att säga att det är att leva livet att få äta socker, snabba kolhydrater, fett och transfetter. Visst kan jag till viss del hålla med om att det sätter en guldkant på livet, men frågan jag ställer mig är hur länge? Hur länge lever vi om vi äter en kost som innebär en enorm påfrestning för våra kroppar? Om vi lever länge, hur friska kommer vi att vara då?

Jag har alltid haft en viss föreställning om olika livsmedel och hur bra eller dåliga dessa är för ens blodsocker och kropp. Men många gånger får jag min egen uppfattning motbevisad genom min fantastiska blosockermätare. Den berättar för mig hur mycket mitt blodsocker höjs eller sänks och med den kan jag kontrollera hur olika livsmedel påverkar just blodsockret. Det känns fantastiskt när man upptäcker att äpple faktiskt inte höjer mitt blodsockret särskilt mycket, till skillnad från annan frukt. Jag blir glad när jag inser att ris fungerar ganska bra, till skillnad från pasta som kolhydratkälla. Men jag blir oerhört bekymrad när en bagel får mitt blodsocker att skjuta i höjden till värden jag nästa aldrig uppnått tidigare. Värden som inte ens min blodsockermätare klarar av att mäta! Då tycker jag att det är väldigt skrämmande att många människor äter massa olika livsmedel utan att ha en aning om hur kroppen reagerar. Som om det går ett tyst larm i ”friska” människors kroppar, ett larm som de flesta inte hör fören det är för sent. Vem tar ansvar för att rätt information når kunderna?

På bagel-paketet kan man läsa att det innehåller färre kalorier än 2 skivor bröd. Det ger en uppfattning om att detta är ett bättre val. För vissa kanske det till och med ger en uppfattning om att det är ett bra val. Men i verkligheten är det rena sockerbomben! 
Jag undrar om gemene man förstår vad det belastar de olika organen i kroppen, inte minst bukspottskörteln? Jag tror det är farligt att ha livsmedel i butikerna som så hårt belastar kroppen och höjer blodsockret så mycket utan att en varningstext finns. De flesta är inte medvetna om hur vetemjöl påverkar blodsockret! Jag själv hade ingen aning tidigare! Men faktum är att jag får ett högre blodsocker som dessutom är svårare att få ner igen när jag äter vitt bröd än när jag äter lösgodis! Jag klarar alltså bättre av att äta godis, än något som många utav oss kallar mat.
Hur många börjar inte sin dag med smörgås? Eller äter en baguette till lunch?

Nej, en varningstext på produkter med snabba kolhydrater är sannerligen på sin plats! När jag får ett blodsocker på över 33mmol trots en ökad insulindos utav en enda bagel, då tycker jag att den varan borde klassas som en ren hälsorisk! Diabetiker har lagts in på sjukhus för mindre värden! När jag insjuknade hade jag ett blodsocker på 18mmol och det var väldigt högt ansåg läkaren. Ett normalt blodsocker bör ligga på 4-7mmol och jag tar max 5 enheter insulin till en måltid. Nu fick jag ta ytterligare 9 enheter insulin och trots detta tog det 3 timmar innan mitt blodsocker började sjunka. Under de 3 timmarna mådde jag illa, krampade i benen samt var totalt utmattad i hela kroppen. Det känns himla tråkigt att inte kunna få njuta av en bagel eller en knaprig baguette utan att få direkta konsekvenser. Men samtidigt känner jag mig glad för att jag direkt kan få svar på hur maten faktiskt påverkar kroppen. För det är knappast så att livsmedelsproducenterna kommer skriva ut sanningen på sina inbjudande förpackningar. Inte heller verkar livsmedelsverket våga eller vilja informera samhället om konsekvenserna av snabba kolhydrater och vetemjöl.Som jag ser det är varje dag ett experiment med olika livsmedel och ibland är jag tacksam över att min sjukdom tvingar mig till att äta hälsosamt. Men ärligt talat, en rostad bagel med fet cream cheese, lax, basilika och spenat ska man väl kunna få njuta av en gång i kvartalet?!! För jisses så gott det är!


/TandemLove (Sussie)

Etiketter: diabetes

Lämna en kommentar på detta inlägg: