Vilken väg väljer du?

Igår lyssnade jag på en mycket intressant radio-diskussion där man pratade om vår framtids problem med sjukdomar. I USA ser man delvis Cancer som en större hotbild än krig eftersom att fler i befolkningen dör av olika cancersjukdomar. Prognosen för framtiden ser inte ljus ut och det beräknas öka dramatiskt med antal människor som kommer insjukna i olika cancerformer. Programmets röda tråd var att försöka svara på frågan om det går att undvika cancer genom att leva hälsosamt. Enligt olika forskare kan man som individ påverka i viss grad och risken att drabbas av cancer är ungefär 50/50 säger man. Men genom att leva så hälsosamt som möjligt kan man öka sin chanser för att slippa drabbas. Även om en hälsosam livsstil inte på några vis är en garanti för att undgå cancer. Men det som tydligt kom fram i programmet var att cancer är något som utvecklas under lång tid och det är därför en hälsosam livsstil är vad som krävs för att optimera sina chanser. Det finns med andra ord ingen ”quick fix” utan man behöver förändra sin livsstil. Just nu ligger fokuset på preventiv vård av cancer, man vill förebygga sjukdomen. Även om det inte finns några klara svar på hur man håller sig frisk så finns det mycket starka bevis på vissa saker som verkar hjälpa.


En sak som samtliga forskare var rörande överens om var att människor måste sluta röka. Det finns ett tveklöst samband mellan cancer och rökning. Nästa sak som de också var överens om var att man bör hålla vikten genom livet och ett smalt midjemått. Övervikt ger också en klar ökad risk. Regelbunden motion var också en sak som flera studier har visat ge ett ökat skydd. Det hör ju ihop med att hålla en jämn och lagom kroppsvikt. Slutligen är det kosten som har betydelse. Det man främst rekommenderar är att äta mycket olika grönsaker varje dag, gärna böner och baljväxter, vegetabiliska oljor och en del frukt. Studier har visat samband mellan rött kött och cancer och rekommendationerna är att man maximalt bör få i sig 500g rött kött i veckan. 

Jag tycker att det känns oerhört positivt att vi nu kan få tips på vad vi själva kan göra. Jag tror inte alls att man kan kontrollera allting, men jag tycker det är super att vi kan kontrollera någonting i alla fall. Varje individ har chansen att optimera sin hälsa. Tänk vilken makt DU besitter! Det är fantastiskt att det finns bevis som kan tala om vad vi bör akta oss för och vad vi behöver mer utav. Det är som att få en karta som guidar oss genom en främmande stad, istället för att yra omkring utan den minsta aning om vilket håll vi bör gå. 

Vi försöker äta så hälsosamt vi kan, så ofta vi kan. Men givetvis har vi också avvik och vi har som regel att vi äter det som bjuds i offentliga sammanhang. Men jag tror starkt att det är summan av alla val man gör som har betydelse. Äter du bra sex dagar i veckan, klarar kroppen bättre av om du slarvar lite en dag eller en period. Vi brukar tänka först vilka grönsaker vi ska ha i en måltid, sen vilken proteinkälla och sist vilka tillbehör och kolhydrater. När man utgår från grönsaksdisken har man redan optimerat måltiden oerhört. Det är egentligen inte särskillt komplicerat att ändra lite i sina matvanor, man får ta en sak i taget. Små förändringar har större trolighet att bestå och tar man det bit för bit så blir det inte lika svårt. Om jag skulle förändra mitt liv i 3 enkla steg idag så skulle jag börja med följande:

1. Sluta röka om jag gjorde det.
2. Äta minst 2 olika sorters grönsaker till varje måltid. Samt byta ut dessa grönsaker med jämna mellanrum.
3. Motionera regelbundet 3ggr per vecka, men helst röra på mig 30min per dag.

Kom ihåg, du kan inte styra över allting, men du kan alltid påverka något :)

/TandemLove

Ett typisk exempel på hur vi äter. 2-5 olika grönsaker, gärna i starka färger och kyckling, fisk eller ibland kött. När man vänjer sig av med smakförstärkare, socker och salt så känner man faktisk den rena smaken av råvarorna man använder. Speciellt om man steker i smör :)
Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: