Att välja sina strider?

Denna diskussion kring Pippi Långstrump verkar inte tystna och faktum är att ju fler olika inlägg jag läser i frågan desto mer upprörd blir jag! Det känns nästan som om det enda som engagerar oss i Skandinavien är huruvida vi ska censurera en barnbok eller inte. Samtidigt pågår det ett fruktansvärt krig i Syrien och Islamiska Staten breder ut sig och skapar skräck. Men hur många är det egentligen som pratar om det kring middagsbordet? Ärligt talat, hur många diskuterar Ebola utbrottet i Västafrika i fikarummet på arbetsplatsen? Det känns som om de flesta istället sitter och jämför censuren i Pippi med yttrandefrihets inskränkningar likt Kina eller Nord Korea. Som om det viktigaste och värsta som kunde drabba vår värld skulle vara att ett förlegat uttryck och skällsord ska skrivas ur barnböckerna. Som om världen faktiskt blir lite sämre när vi inte kan använda ordet ”negerkung” längre. Som om världen blir lite mer dyster när vi inte längre får göra oss roliga på kinesernas bekostnad. 


Jag förstår att vi i trygga Skandinavien inte kan förlika oss med flyktingar eller personer i konstant nöd. Jag förstår också att vardagliga saker vi kan relatera till naturligtvis engagerar oss mer än krig, naturkatastrofer och andra situationer som pågår långt borta. Men ärligt talat så förstår jag inte att detta ord och denna sekvens är så viktig och engagerande för mänskligheten. Det är som om hela Astrid Lindgrens verk blir förstört om vi klipper bort dessa scener. Som om detta var det absolut bästa och finaste som Astrid bidragit med. Som om det var ett viktigt budskap vår värld verkligen behöver förmedla vidare till våra barn och samhället. Negerkung? 

Det finns ett otroligt bra uttryck som lyder ”Välj dina strider” och det tycker jag passar ganska bra in här. Kan inte gemene man vara ganska överens om att uttryck som av vissa människor upplevs kränkande och sårande borde tas bort? Man kan inte som vit sitta och säga att det är ok för mig att säga neger och därför ska jag fortsätta göra det. Om mörkhyade människor skulle tycka att det vore ok att bli kallade negrer så hade vi inte ett problem, eller hur? 

Det hör väl till folkvett att inte kalla varandra för neger, tjockis eller bögjävel? Om någon tar illa vid sig av ett ord, så kan vi väl respektera varandra på denna jord tillräckligt mycket för att faktiskt sluta använda det? Det är kanske inte så mycket att offra för att någon människa ska må bättre? Och om det handlar om Astrid Lindgrens ära så vill jag bara påpeka att Astrid kämpade för barnens rättigheter. Jag har väldigt svårt att tro att detta bara skulle gälla oss Skandinaviska ungar utan sneda ögon! Astrid stod upp för de svaga, kämpade för orättvisor och hade hon skrivit böckerna i den moderna värld vi lever i idag hade det kanske sett annorlunda ut. Såvida hon inte haft med dessa stycken för att berätta och lära barn om en tid som varit. Jag vill avsluta med att citera denna fantastiska kvinna och Astrid ord borde vända vårt fokus mot något viktigare.

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig självt”

/TandemLove

Lämna en kommentar på detta inlägg: