Nydelig Chana masala med Naan

Vi detta laget vet ju alla att vi älskar INDISK MAT! Nu gäller det att slå hårt i saken och komma med något recept. Veckans matlåda blir därför den vegetariska rätten Chana masala med naanbröd/ris som tillbehör. 

INGREDIENSER 4 pers (40min)
2 matsked kokosnötolja eller olivolja 
3 tsk kummin
2 st gula lökar, hackad 
1 hel hackad vitlök 
2 msk skalad och riven färsk ingefära 
1 röd chilifrukt, hackad (alternativt två om du gillar stark mat)
3 tsk garam masala (finns att köpa på mindre butiker som har ett mer internationellt utbud)
3 tesked mald koriander 
1 tsk gurkmeja 
1,5tsk finkornig havssalt 
0,5 tsk cayennepeppar (tillval) 
5 skalade tomater, antingen färska eller på burk
2 burkar med kikärter 
4 naanbröd, hemlagade eller köpta i butik
1 msk smör
Ris
Färsk koriander, hackad, till garnering (tillval) (vi hade tyvärr ingen :(  )

Allt hemma? Jag då kör vi! Om du ska ha ris börja förbereda det och sätt på vatten och koka upp det så att det tajmar med resten av rätten. Sedan börja med att hacka och riva allt. Det underlättar vid tillagningen. Stek löken i kokosnötsoljan tillsammans med vitlöken och ingefäran, ha gärna i extra olja om du älskar kokosfett! Blanda ihop de torra kryddorna i en kompott och när löken är gyllenbrun blanda i kryddorna i löken och rör runt. Se till att kryddorna blandas runt i kokosoljan. Sedan ha i tomaterna och den hackade chilin och fräs under några minuter! Om du har en stavmixer och vill skapa en"dopparvänlig-masala-till-naanbrödet" röra. Mixa då alltihop till du fått en fin konsistens. Ställ tillbaka grytan på spisen, blanda i kikärterna och koka i 10 minuter så att smakerna kommer fram. 

Vi köpte färdigbakat naan på grund av dålig tid. Med det fungerar utmärkt om man hittar rätt sort. Men för att göra det extra gott, sätt på ugnen på grill och högsta temperatur och lägg på ett tunt lager med smör på naanbrödet. Sedan grilla brödet under ett par minuter. Det blir både knaprigt och väldigt äkta!

Om du nu har färsk koriander, garnera med detta och på Chana masalan och servera med naanbrödet eller/och riset!

Smaklig måltid!

/TandemLove (R)

Etiketter: mat

Lämna en kommentar på detta inlägg: