Kon-Tiki och Thor Heyerdahl - följ din dröm!

 

Igår överraskade vi Linus med en utflykt till Kon-Tiki museet ute på Bygdöy. Innan hade vi givetvis hört historien om Kon-Tiki men inte blivit särskilt berörda av det. Men nu tittade vi på filmen inför besöket och levde oss verkligen in i historien. Det gjorde skillnad kan vi tala om! Vi fylldes av beundran och inspiration från denna helt galna expedition! För er som inte känner till historien så gick det hela ut på att 6 personer skulle segla utan motor på en flotte gjort enbart av balsaträ, hampa, vass, bananblad och bamburör. Färden gick från Peru till Polynesien, en resa på nära 7000km! 

Idag när folk seglar runt jorden, ror över atlanten eller simmar genom Amazonas så känns inte en långsam flottfärd så spektakulär vid första anblick. Men det man måste komma ihåg är att denna expedition gjordes 1947, i en tid då detta både ansågs galet och omöjligt. En tid där äventyr var så mycket större och mer otillgängligt än idag. I en tid där exotiska resmål inte fanns i Apollos resekatalog. Bara dessa faktorer gör Thor Heyerdahls expedition så mycket mer häftig än man först tänker på! Det är makalöst modigt att inte kunna simma, men trots detta ge sig ut på öppet hav i en flotte gjord av balsaträ. Det är makalöst att driva ute på havet med hajar och valar tätt inpå. Men det som framför allt berörde oss är Thor Heyerdahls övertro till sin egen teori. Att våga stå fast i sin sak och ge sig ut på en expedition som hela världen sa skulle misslyckas. Att våga sig ut trots att alla experter sa att de skulle dö. 

Thor Heyerdahl följde sin dröm oavsett vad omvärlden sa, oavsett om han hade kunskaper och erfarenheter sedan tidigare och trots att han inte hade tillräckligt med pengar till att genomföra expeditionen. Han gjorde det möjligt, han skaffade det som behövdes för att genomföra sin dröm. Han motbevisade världen och skrev om historieböckerna! Har ni inte sett filmen, gör det! Thor Heyerdahl är en förebild och idol, och för oss en ny energi och inspirationskälla! 

Ingenting är omöjligt, följ din dröm!
If not NOW, when? If not YOU, who?

/TandemLove

Ra 1/ Ra 2.
Etiketter: norge oslo motivation

Lämna en kommentar på detta inlägg: