Viltgryta med smak av äpple, senap och lingon!

Nu när hösten är här med mörker och kyla får vi plötslig längtan efter mustiga smaker i köket! Det är verkligen gott med varma gryträtter, syrliga lingon eller olika typer av svamp. I helgen gjorde vi en viltgryta, men på fläskkött! Smakerna som dominerade var äpple, lingon, svamp och senap. Till detta åt vi den gamla klassikern Hasselbackspotatis, ibland glömmer man bort hur gott gamla godingar faktiskt är :)


Hasselbackspotatisen är superlätt att göra genom att skära potatisen i tunna skivor när den ligger på en sked. På så vis går inte hela kniven igenom och potatisen håller ihop. Sedan penslar man potatisen med olivolja och strör lite ströbröd över dem. Till sist är det bara att baka dem i ugnen i ungefär 30-45min, tills de har önskad färg.

Grytan gjorde jag genom att bryna fläsket och champinjoner tillsammans. Jag fräste hackat äpple vid sidan om i en egen stekpanna. När fläsket blivit genomstekt och svampen mjuk, hällde jag i den hackade löken och fräste det snabbt. Efter det är det bara att hälla i grädde, kryddblandningen och lite extra lingon. Sen låter man det puttra runt lite, häller i äpplena och smakar av med salt och peppar. 

Kryddblandningen gjorde jag på rosmarin, lagerblad, lingon, köttbuljong, stark senap, lite kokossocker, salt & peppar. Det föll med några små blåbär också som jag lät vara kvar :) Kryddorna gav verkligen grytan en höstig och vild karaktär och smakerna kom fram bra med hjälp av grädden. Det blev en krämig och mättande gryta - rik på smak! Perfekt för kalla och mörka höstkvällar :)

/TandemLove

Etiketter: mat

Lämna en kommentar på detta inlägg: