Ett mål utan en plan är bara en dröm!

Idag hörde jag en bra podcast som handlade om vanor och främst morgonrutiner. Vi är redan en bra bit på vägen med att bygga goda, effektiva och hälsosamma vanor på de flesta plan i vårt liv. Men det är alltid inspirerande och lärorikt att ta reda på mer, skaffa sig tips och bli övertygad om att man är inne på rätt spår. De använde en så bra liknelse som jag kommer ta med mig vidare som motivation när jag vill förändra något. Det passar extra bra nu inför alla nyårslöften!


Nyårslöften är känt för att brytas och det ganska så snabbt dessvärre. Men anledningen till det kan vara att vi faktiskt inte förbereder oss för en förändring. Vi bara sätter nya mål med ett startdatum. Men ärligt talat hur många har gjort en plan? Hur många har tänkt igenom en metod för hur dessa mål skal förverkligas?
”Ett mål utan en plan är bara en dröm”. 


Vad vi också gör kring julhelgen är att ge oss själva de absolut värsta förutsättningarna för att nå våra uppsatta mål. Vi äter sämre än vi vanligtvis gör, vi sover längre och en del av oss kanske dricker mer alkohol. Dessa saker ger oss en betydligt längre startsträcka när vi väl ska börja ”våra nya liv” den 1a januari. Speciellt om det innefattar äta nyttigt och träna mer. Inte konstigt att så många löften bryts innan månaden ens hunnit passera. Precis som inför ett marathon behöver man förbereda sig. Precis som med ett marathon så börjar man med att springa kortare distanser. Det finns få som helt otränade ställer sig på startlinjen till ett marathon-lopp och förväntar sig att komma i mål. Så varför ska vi göra det samma med förändringar, drömmar och mål?
Vi behöver förbereda oss, göra en plan och sedan börja öva. Det är först då vi kan förvänta oss goda resultat. Jag vet inte hur det är med er där ute, men jag tänker satsa på små förändringar som jag förberett mig inför och som jag har en plan för. Sedan ska jag börja införa dessa nya vanor som på sikt kommer ta mig mot mitt slutgiltiga mål. Dag för dag, med varje val jag gör. Små förändringar som sakta formar en livsstil, en personlighet och en karaktär som är det jag önskar.

Det sägs också vara lättare att skapa en ny vana om du parar ihop den med en redan existerande vana. Tänk lite på vad du vill förändra och vilka vanor du redan har idag. Finns det någonstans du kan pussla ihop olika vanor med varandra? Borsta tänderna samtidigt som du strechar vaderna, cykla  30 minuter samtidigt som du ser på ”Så mycket bättre”, eller kanske göra andningsövningar samtidigt som du åker buss? Man pratar också om att morgonrutiner skapar framgång, detta för att man börjar dagen på rätt sätt. Du riktar ditt fokus och ger dig själv rätt redskap för att ta dig igenom dagen. Nästan som om du varje dag guidar dig själv mot ditt långsiktiga mål. För mig är morgonrutinerna nästan heliga och om jag missar dem blir dagen sällan lika bra. Jag har i flera år försökt skapa positiva rutiner och de jag lyckats hålla bäst är morgonrutinerna. De har jag byggt på en efter en under tidens lopp.

Vilka vanor har du svårt att få in i ditt liv? 
"Stop talking, just do it”

/TandemLove(Sussie)

Här är fyra små och enkla vanor jag gör varje morgon!

En favorit som gör min mage lugn - en kopp hett vatten med ingefära och citron.
En halv grapefruit varje morgon!
Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: