Fokus på kroppen - är det hälsa?

Bilden från Facebook...
Bilden från Facebook...

Jag såg en bild på Facebook som provocerade mig häromdagen. Egentligen var det inte bilden i sig, eller ens just precis den bilden. Denna bilden visar faktisk en bred skala av kroppar, det tycker jag är bra!  Men budskapet och den omvända hets som pågått en stund nu gör mig trött. I olika mediekanaler strömmar budskapet just nu att kroppen inte skall vara vältränad eller smal. Istället ska man ha ”pappa kropp”, ”mamma kropp” eller bara se ut precis hur som helst. Vad är det vi önskar uppnå med det här?

På många sätt är det en bra våg, en trend som tonar ner kroppshetsen och kanske hjälper någon att bli nöjd med hur de ser ut. Men det som retar mig är att det i alla fall handlar om kroppsideal, bara ett omvänt sådant! Dessutom tycker jag att det är negativt att uppmana folk till ett högt BMI och ett för stort midjemått. Det finns ingen forskning som visar att detta är hälsosamt. Men det som jag blir mest trött på, är att hälsa hela tiden handlar om HUR vi ser ut! 

Jag menar att vårt yttre inte nödvändigtvis behöver vara facit på en hälsosam kropp. Inte heller alla gånger ett facit på en osund kropp! Vi måste sluta mäta hälsa utifrån hur vi ser ut och istället börja prata om hur vi mår. Som jag ser på saken är hälsa både hur vi ser ut, hur vi mår, vårt tankemönster och inte minst, vad vi äter. Vi måste tanka vår kropp med den bästa näringen och röra på oss så att kroppen får göra det den är byggd för. Men vi måste också träna våra hjärnor att tänka nytt, tänka positivt och bli starka mentalt. Det finns ingen midja i världen som berättar om den mentala hälsan, tjock eller smal.

Vi måste sluta titta på varandras kroppar och bedöma personers hälsostatus utifrån det. Vi borde över huvudtaget sluta bedöma varandras kroppar! Jag tror det är farligt att samhället springer runt med pekpinnar och talar om hur någons kropp skall se ut. En del gillar muskler, några vill ha fettvalkar och andra vill vara smala. Man tar sitt eget ansvar för hälsan, man får se ut och göra som man vill med sin egen kropp. Ingen ska tala om för dig, eller mig vad vår hälsostatus är utifrån andelen kroppsfett vi har.

Man kan vara smal, lycklig och hälsosam. Man kan också vara överviktig, lycklig och hälsosam.
Men en sak är säker, man kan inte äta onyttigt, skita i att motionera, tänka negativt och vara lycklig och hälsosam!


/TandemLove

Etiketter: hälsa

Lämna en kommentar på detta inlägg: