Navam Maha Perahera i Colombo

Navam Maha Perahera är en av Sri Lankas största religiösa och kulturella festival. Paraden går en gång per år och vi hade turen att befinns oss i Colombo just denna kväll! Festivalen har hållits årligen sedan 1979 och har ägt rum trots Sri Lankas oroligheter. Paraden har därför blivit något utav en symbol för Sri Lankas förmåga att återhämta sig och en plattform för de lokala att samlas oavsett bakgrund och tro. Från starten var det en Buddistisk tradition, men idag samlas flera olika religioner för att fira i paraden. 

Det var en stor folkfest där gatorna stängdes av och de lokala satt längs gatorna på stolar eller direkt på marken. Paradgatan var upptänd med strålkastare och facklor med glödande kol och eld. När paraden väl startat var det en sjuhelsickes show med ett hundratal elefanter klädda i glittrande paljetter, tusentals utsmyckade dansare, oändligt med orangeklädda munkar, färgsprakande kostymer, traditionell musik, dekorativa ansiktsmasker, eld, stora buddhastatyer, fotbjällror i överflöd, akrobater och trummor som rytmiskt ackompanjerade hela spektaklet! 

Det var en fantastisk upplevelse och bilderna gör inte rättvisa. Dessvärre hade vår kamera gått varm under dagen och vi hade inte tagit med oss ett extra batteri. Så vi hann bara knäppa några få suddiga bilder innan kameran dog. Men minnet av paraden har vi med oss och det är trots allt viktigast!

I morgon berättar vi om fiskmarknaden i Negombo och tar tåget söderut…

/Susanne & Rasmus

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: