Fiskmarknad i Negombo!

Resan tillbaka från Colombo blev med lokalbussen och när vi väl nådde Negombo var hela byn öde. Det var inte en vaken människa så långt ögat nådde och att finna en tuk-tuk eller taxi såg ut att bli en omöjlig uppgift. Därför var inte mycket mer att göra än att börja gå mot vårt hotell som låg ungefär 5km bort. När vi hade traskat en bit genom den mörka byn så skramlade det plötsligt till på andra sidan gatan. Under ett träd stod en tuk-tuk parkerad och i denna låg en man och sov. Han studsade upp som en pingisboll och frågade om vi var i behov av hans tuk-tuk-tjänster. Det blev en mycket kort förhandling om priset och sedan hoppade vi in. När vi väl landade i vår säng på hotellet var det inte mer än fem timmar tills vår väckarklocka skulle gå av. 

Vårt alarm började tjuta 05:30 och vi var väldigt sömndruckna när vi steg upp och började klä på oss. Men för att uppleva det bästa av fiskmarknaden ska man vara där tidigt, enligt tipsen, för det är då fiskarna kommer in med sin fångst. Vi valde att förena nytta med nöje och tänkte att en löptur till marknaden fick bli vårt transportmedel. Väl ute på gatan var det bäcksvart och överallt hördes syrsor och olika fågelkvitter och läten. Det var som ett enda stort surr av olika naturljud och känslan var helt enorm! Många har beskrivit Sri Lanka som tagit ur filmen djungelboken och vi förstår verkligen varför. Vi började springa utmed vägen och gjorde vårt bästa för att se var vi satte fötterna. Löpturen gick genom ett kluster av små samhällen som alla tillhör Negombo stad. Omkring oss började staden vakna till liv och det var en underbar upplevelse att ta del av det på nära håll. Tuk-tuk chaufförerna gjorde sig i ordning för en dag i tjänst medan andra stod och samtalade med grannen utanför sina hus. Människor tände rökelser och andra hämtade skålar med rökelser från templen längs med gatan. Många var på väg till jobbet i sina nypressade skjortor och kjolar och stod utmed vägkanten och vinkade ner bussen. Den stora kyrkan i Negombo var upplyst och ur kyrkan strömmade musik. De små butikerna längs gatan började öppnas och olika typer av matstånd rullas ut på gatorna. Bakom glasdiskar radades det upp bröd, trekantiga piroger och friterade matbitar av olika slag. En man stod i sin flyttbara matbod och knäckte ägg på ett stort stekbord. Allt eftersom solen började stiga på himlen så ökade trafiken och därmed också ljudnivån. Tempot omkring oss skiftade och den sömniga dvalan övergick till ett snabbare skådespel. Lokalbefolkningen firade av breda leenden och hälsade varmt på oss när vi löpte fram genom deras byar och mopeder, bilar och tuk-tuk tutade för att varna oss att de körde om oss.  I soluppgången blev himlen röd, orange och gul och med palmbladens kontrast mot himmelen var detta magnifikt! 

Precis innan marknaden är det en bro som går över ett vattendrag och när vi nådde den var vi bara tvungna att stanna. Utsikten var som tagen ur en film! Längs kanterna av vattnet hängde det frodig grönska och kulter av palmer. Solen gick upp som ett glödande klot på en sidan och på vattnet färdades fiskebåtarna åt olika håll. På bron stod lokala fiskare, några klädd i det typiska höftskynket och med långa fiskespön doppade ner i vattnet. Det var en riktigt mäktig syn och vi var otroligt glada över att vi trotsat tröttheten och kommit hit till soluppgången!

Fiskmarknaden var en liten marknad full av lokala som kommit för att köpa dagens ranson av fisk och skaldjur. Här fanns allt från mindre fiskar, räkor, bläckfisk, krabba till jättestora tonfiskar, hajar och rockor. När vi nyfiket tittade på en flygfisk plockade försäljaren upp den och bredde ut fenorna så att vi kunde ta en bild. Men inte för att sedan be om pengar så som man annars ofta upplever som turist. Utan ett leende och tack räckte. Människorna är verkligen trevliga på Sri Lanka! På andra sidan fiskmarknaden låg enorma tonfiskar på marken och två killar höll på att lasta dem in i en lastbil. Det var tydligt att fisken vägde en go del och tillsammans med en tredje kille i lastbilen klarade de utmaningen. Omkring oss höll en annan man på att flytta stora hajar genom att släpa dem på marken hållandes i fenan. Han släppte en stor haj precis bredvid fötterna på oss så att blod och vatten bara stänkte upp på våra ben. Under våra fötter fastnade tarmar och fiskblod och det hela kändes ganska makabert. Kråkorna cirkulerade och kraxade olycksbådande och några hundar stod och slet i en överbliven ryggfena. På rad låg hajar med uppslitna ansikten och slarvigt kapade kroppar. Det var sannerligen en upplevelse! 

När vi tagit några hundra bilder började vi känna oss hungriga och vi började gå i riktning mot hotellet. Ganska snabbt kom det en tuk-tuk körandes som vi vinkade ner och för mindre än tjugo kronor fick vi skjuts tillbaka. På hotellet sjönk vi ner i de mjuka stolarna på restaurangen och avnjöt en långsam frukost. Vilken start på dagen!

/Susanne & Rasmus

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: