Matlagningskurs i Unawatuna

En av våra (främst Rasmus) önskemål med denna resan var att ta en matlagningskurs i Sri Lanka. De av er som har följt oss på här på bloggen och på Instagram vet att mat är vår stora passion och vad är då inte bättre än att lära sig hur man lagar exotisk mat på sin semester? Dessutom hade vi hört väldigt positiva ord om maten och speciellt kryddorna på denna underbara ö. När man kommer tillbaka till vardagens verklighet kan man leva länge på att scrolla igenom sina bilder och filmer från semestern och drömma sig tillbaka. Men att förstärka dessa minnen med smak och doft kan  få den upplevelsen att bli så mycket starkare! Därför ser vi redan fram till att få återuppleva Sri Lanka hemma i vårt eget kök!

I Unawatuna finns det en matlagningskurs som heter Sonjas Health restaurant. Vi bokade in oss på den och fick besked att möta upp klockan 11.00. Vi gick upp lagom till frukosten och tog en lugn promenad in till Unawatuna från hotellet. När vi kom fram till den enkla tvåvåningsbyggnaden möttes vi av en mycket gammal dam som satt på en liten plaststol. Hon log med hela ansiktet och pekade mot trappan som ledde upp till andra våningen. Den andra våningen var som en stor terass, men med tak och utrustat med en enkel kök och ett långt bord där åtta tyska ungdomar satt. Vi gjorde dem sällskap och började bekanta oss. 

Showen kunde börja! In stormade Karuna, den sprudlade kokerskan som skulle leda dagens kurs. Hon informerade om att våra Tuk Tuks väntade nedanför för att ta oss in till Galle där vi skulle köpa kryddor, grönsaker och fisk. Hon viftade, gestikulerade, skrattade högljutt och smått hysteriskt och började ta och krama på alla i gruppen medan vi gjorde oss klara för att ta oss in till staden. Karunas entré var sannerligen en icebreaker!

Väl inne i Galle ledde hon oss runt som en flock kycklingar från grönsaksmarknaden vidare till fiskstånden och till sist kryddmarknaden. Det gick fort och Karuna förhandlade ner priserna så gott hon kunde trots att det stod 10 vita turister med kamera i högsta hugg bakom henne. Innan vi visste ordet av satt vi i tuk tuken på väg tillbaka till köket.

Vi slog oss ner kring bordet och blev serverade ingefärate medan Karuna irrade omkring och ställde fram grytor, skärbrädor, knivar och andra redskap. Plötsligt klappade hon bryskt i händerna och kommenderade oss alla att ta på oss förkläden, tvätta händerna och rada upp oss kring köksbänken. Vi fick alla ett block att skriva ned recepten i och sedan gick det hela i ett rasande tempo. Karuna instruerade och satte oss alla i arbete med olika saker och hon löpte mellan och kontrollerade att allt gick rätt till. Vi lagade 9 olika currys och det hela var en färgsprakande, kulinarisk upplevelse som vi sent kommer att glömma. Efter nästan tre timmar lyfte vi sista grytan från spisen och kunde äntligen få smaka på härligheten. Alla var vi hungriga och vi formligen kastade oss över kastrullerna som stod uppdukade i rad på det långa bordet. Maten smakade utsökt och var full av olika nyanser av smaker. Några rätter gjorde att vi svettades lite extra mycket, men generellt var det inte så starkt utan mer smakrikt och hett. Otroligt nyttigt också med kokosmjölk, grönsaker i mängder och läkande kryddor i precis alla rätter. Rena hälsokosten! 

Så för den som är sugen att testa Sri Lankesisk Curry, är det bara att säga ifrån när ni har vägarna förbi Oslo ;)

/Susanne & Rasmus 

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: