Fort Galle till fots

Vi ville verkligen klämma in en tur in till den historiska handelsstaden Galle under vår vistelse i Dalawella. Därför passade vi på när väderleksrapporten visade moln och regn en eftermiddag. Precis när vi klev ut på den trafikerade vägen utanför vårt hotell så kom bussen susande rakt mot oss i hundranittio. Vi vinkade ner bussen och joggade ikapp den tills den gick sakta nog för oss att svinga oss in genom den öppna dörren. Bussresan tog ungefär 20 minuter och kostade bara några kronor.

När vi närmade oss gamla staden kunde vi skymta ringmuren som omringade den historiska delen av Galle och vi bad bussen att stanna direkt vid vägkanten. Vi hoppade ur bussen och började vår vandring runt till de olika byggnaderna. Galle är ursprungligen en handelsstad där ädelstenar och kryddor byttes och såldes. Galle byggdes 1548 av Portugiserna ,men togs senare över och byggdes ut av Holländarna i mitten av 1600-talet. Staden finns med på Unesco’s lista över världsarv och det finns många välbevarade byggnader som tar en tillbaka till svunnen tid. Bland de trånga gränderna finns vackra hus från kolonialtiden och pampiga villor med vackra fönster, dörrar och dekorativa detaljer. Mycket av den gamla staden har dock restaurerats efter den förödande Tsunamin 2004.

Vi strosade omkring på de mysiga gatorna och gjorde en historisk vandring med hjälp av vår karta och guidebok. Det var en avslappnad och härlig eftermiddag med många intressanta och fina intryck. Till lunch åt vi på en populär restaurang där vi fick chansen att pröva flera olika lokala gryträtter och det var verkligen gott! De kryddiga grytorna sköljde vi ner mer färskt kokosvatten och det gav hela måltiden den där perfekta, exotiska känslan. Smaken av semester!

/Susanne & Rasmus
 

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: