Dambulla Caves

Vi vill uppleva maximalt under vår tid här i Sri Lanka, men samtidigt känner vi ett behov att få tid att vila upp oss. Ha en riktig semester. Därför har vi lagt en planering som förhoppningsvis ger oss det bästa av Sri Lanka på 21 dagar! Vår första tanke var att hyra en egen bil och köra själv en rundtur, men faktum är att det blev ungefär samme pris att hyra en privatchaufför istället. Vi tyckte det blev väldigt smidigt att transportera oss i en bekväm bil, med AC och utan att behöva dra fram vägkartan en enda gång. Vi bokade vår chaufför genom Facbook och han hämtade upp oss på vårt boende i Dalawella. Trots att vi såg fram emot att uppleva mer av Sri Lanka, så var det med tunga steg vi lämnade vår paradisbukt och bungalow. Vi hade kunnat stanna där bra mycket längre!

Vår första dag gick längs motorväg, landsvägar, genom byar och städer och längs med risfält, gummiplantage och cashew-gårdar. Dagens agenda var att hinna med ett stopp på Dambulla som är en helig plats för Buddister. I grottan finner man 150 buddha statyer och färggranna målningar i taket. Målningarna anses som några av landets viktigaste religiösa konstverk och den äldsta av dem är 2000år gammal. Man tror att Dambulla grottorna först användes av kung Vattagamani från kungadömet Anuradhapuura när han blev störtad från tronen 1000 BC. När han sedan blev återvald till tronen lät han dessa grottor få sina utsmyckade rum. Kungarna efter honom har sedan fyllt på med målningar och fler utsmyckningar. Dambulla är än idag en reliös och helig plats inom buddismen.

Vi kom fram när det började skymma vilket gav hela området en gyllene glöd. De flesta turister hade redan gjort sitt besökt och vi fick därför uppleva platsen tillsammans med en skolklass, några lokala och ett fåtal turister. Faktum var att det fanns fler apor än turister på området! Aporna hade en hårfrisyr som fick oss att tänka på en östeuropeiskt 80-tals frisyr, eller möjligen en klippning som ens mamma försökte sig på men misslyckats med när man växte upp. Deras frisyrer fick oss att le brett men roligast var nog deras plockande av pälsar. De satt och låg lite överallt och plockade varandras pälsar, men inte bara sin familjs pälsar. Utan också hundarnas pälsar! Två apor satt på ett trappsteg och plockade salt/loppor från en skabbig hund och det apors fann i pälsen stoppade de snabbt i munnen. Mycket underhållande små djur!

Tempelgrottan bestod av fem olika grotthålor som med sitt dunkla sken gav en mystisk känsla. Runt om hela rummen stod, satt eller låg olika varianter av vackra Buddha statyer. Det var en mäktig känsla att gå omkring i tystnad och betrakta dessa religiösa och välbevarade kulturarv. Utanför grottorna var utsikten spektakulär åt alla håll. Man kunde se flera kilometer från toppen och Sri Lankas frodiga och gröna natur gav oss en utsikt vi sent kommer glömma. I vinden fladdrade böneflaggorna i sina starka färgen som utgjorde en fantastisk kontrast till den blå himlen.

Dagen avslutas på ett fantastiskt sätt när vi på vägen till hotellet upptäckte en flock vilda elefanter precis vid vägkanten. Vi stannade till på sidan av vägen och tog några bilder på de vilda elefanterna i skymningen. Sri Lanka verkar ha allt att erbjuda!

/Susanne & Rasmus

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: