Homestay i Ella

Vi valde som sagt att boka ett homestay i Ella och hamnade mitt ute på en åkermark i utkanten av byn. Vårt lilla gästhus låg precis bakom tågspåret med den frodiga växtligheten precis runt knuten. Gästhuset hade tre små, enkla rum med eget badrum med varmvatten. För 350kr fick vi ett dubbelrum med privat badrum, frukost och en panoramavy över odlingar och en explosion av gröna kulörer. Mannen som drev gästhuset var en tunn, äldre man som ansträngde sig till det yttersta för att vi alla skulle trivas.

Han kom och mötte oss i störtregnet och hade med sig paraplyer vi kunde använda när vi gick från vägen till det lilla huset. Sen prövade han att visa oss runt med mycket kroppsspråk och lite engelska. Han var ivrig, ville visa oss sin värld. Men inte på ett påträngande sätt, utan mer vänligt och lättsamt. Genom att peka på olika saker och pröva å förklara. På katten som kom jamandes längs korridoren, eller ekorren som hoppade på tegelpannorna på taket. Han pekade och använde små fraser och ord. ” Neighbours cat” och pekade på katten, eller ”Friend” och pekade på ekorren. När ett fågeltjut utbrast pekade han ut i mörkret och sa ”peacock”. 

Den första kvällen vi kom hade han inte ingredienser till att laga middag till oss och det var för sent på kvällen för att handla. Han beklagade sig och visade oss till sin granne som precis öppnat en restaurang. Där åt vi en traditionell ris och curry buffé för ungefär 60kr per person, ett ganska högt pris här på Sri Lanka. Men vi var nöjda och gick mätta och glada till sängs.

Nästa morgon vaknade vi att fågelkvitter och solsken och gick ut till den lilla terassen för att äta frukost. Ägaren småsprang upp och ner mellan gästhuset och köket med tallrikar och brickor med mat. Först fick vi serverat en tallrik med färsk ananas, banan och papaya. Sen kom han med vitt rostat bröd, smör och marmelad. En tallrik med grönsaksomelett och sist en tallrik med lankesisk frukost. Ena dagen fick vi pannkakor med söt kokosfyllning i. Men på första dagen fick vi klassisk Roti med Kokosnötsambal. Roti är ett bröd gjort på vetemjöl och riven kokos och till det har man en röra på riven kokos, chili, lime och rödlök. Det är förvånansvärt gott och mättande! Vi gillade verkligen hur de blandade västerländsk frukost och traditionell frukost. Den lilla mannen löpte ivrigt fram och tillbaka och plockade och serverade. Flyttade runt de olika skålarna på bordet och prövade att få allt i raka linjer. Noggrant hällde han upp kaffepulver i våra koppar, slog på hett vatten och rörde varsamt om tills kaffet fått en jämn brunsvart färg.

När vi avslutat vår frukost småpratade vi lite med mannen och frågade om vi kunde få traditionell ris med curry hos honom till kvällen. Självklart kunde vi det och han undrade vad vi fick betala för middagen hos grannen kvällen innan. Vi svarade och mannens ansiktsuttryck förändrades och han blev märkbart irriterad. Han rynkade pannan och stoppade ner handen i fickan på kostymbyxan och plockade fram en gammal mobiltelefon. Han tryckte hårt på knapparna och la telefonen till örat. När någon svarade i andra änden pratade han intensivt och la sedan på luren. Han hade ringt upp sin granne och skält ut honom!

Sen förklarade han att det inte var ett bra pris för maten och att hans granne var en dålig människa. Själv menade han på att han som Buddist trodde på att alla människor skulle behandlas lika. Så här förklarade han sin fina filosofi;
” We are all the same, no matter German, Sri Lanka or American, we have same blood. You, me and him all work the same, work hard all day, eat food and need sleep at night. No extra high price for tourist, we have same blood” 

Dessa orden får avsluta detta inlägg, för den synen på människovärde tycker vi verkligen var beundransvärd, viktig och vacker!

/Susanne & Rasmus

Kvällens ris och curry.
Kvällens ris och curry.
Vi bodde i det lilla vita huset på åkern, mannen bodde i det rosa huset.
Vi bodde i det lilla vita huset på åkern, mannen bodde i det rosa huset.
Utsikt från verandan över vattenfallet och odlingarna.
Utsikt från verandan över vattenfallet och odlingarna.
Kokosnöt Roti
Kokosnöt Roti
Kokosnötsambal
Kokosnötsambal
Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: