Safari i Yala Nationalpark

Vår sista upplevelse på rundturen var safari! Därför körde vi till Tissamaharana som liger vid Yoda sjön och vid Tissamaharana sjön och är en given utgångspunkt om man vill besöka Yala nationalpark. Vi valde Yala eftersom vi hoppas på att få se Leopard, det enda djuret av ”The Big Five” som vi ännu inte fått se. Vi bokade en safari för under 1000kr för oss båda och bestämde tid med vår chaufför kl. 05:00 följande morgon.

Vår färd till nationalparken gick genom ett becksvart öppet landskap och efter ungefär 30 minuter nådde vi entrén. Utanför portarna till parken stod det parkerade många safaribilar och vi förstod att det var fler än vi som gärna ville se en leopard! När parken väl öppnade körde vår förare tack och lov i motsatt riktning mot de andra bilarna. Det kändes skönt att inte åka i kö med alla andra bilarna. Turen gick på vägar som påminde oss om Afrika med sin terrakotta orangeröda färg. Bilen hoppade upp och ner, och fram och tillbaka på de risiga vägarna och vi gjorde vårt bästa för att sitta kvar i våra säten. Rätt som det var tvärnitade vår förare och pekade ut i naturen för att visa oss något dju som vi aldrig hade spottat utan hans hjälp.

Vi såg storkar, pelikaner, bufflar, rådjur, krokodiler, olika apor, leguaner och massa färggranna småfåglar. Det fanns också påfåglar i överskott både i träden och på marken. Det var riktigt mäktigt att se hanen fälla upp sina vackra fjädrar och uppvakta honan. Vi hade också turen att få se elefanter och vildsvin. Men leoparden lyste med sin frånvaro och vi passerade istället samma djur vi redan sett. Vi kom till ett vattenhål där massvis av andra bilar stod parkerade och i dem satt sura turister. I alla bilarna var det tydligt att besvikelsen var stor - ingen hade fått se leopard. Det är ju så när man åker på safari, det är inte som ett zoo. Har man tur sr man mycket, andra gånger ser man desto mindre. 

Vår förare fortsatte köra runt på de olika stigarna och plötsligt kom vi till en vägkorsning där 3 andra bilar stod parkerade. Innan vår chaufför hann välja vilken väg han skulle svänga såg i hur det kom smygandes en livs levande leopard ur buskaget rakt framför oss. Det var en mäktig känsla att se detta vackra kattdjur röra sig graciöst alldeles framför våra ögon. Leoparden gick över den lilla öppningen mellan buskagen och försvann sedan in i buskarna igen. Det hela var en häftig upplevelse!

Vi var glada att vi fick se en vild leopard, men i övrigt tycker vi inte att safarin var särskilt spännande. Har man en gång varit på safari i Afrika är det svårt att jämföra med nationalparker som dessa. Vi är glada att vi fått uppleva båda sorterna och vår nästa safaridröm är att se den stora vandringen i Kenya.

/Susanne & Rasmus

Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: