På cykeltur längs risodlingarna i Tissa

Vi hyrde ett par gamla cyklar på vårt hotell och tänkte bege oss ut på upptäcksfärd runt sjöarna i området. Cyklarna hade inte blivit använda på en bra stund och det krävdes fyra karlar för att få den om möjligt ännu äldre cykelpumpen till att göra sitt jobb. Efter en kvart var alla fyra däcken fyllda med luft och vi kunde börja trampa.


På huvudvägen delade vi plats med tuk-tuks, bussar, bilar, mopeder och andra cyklister. Trafiken var stundtals intensiv och stundtals obefintlig. De lokala hälsade glatt och många såg roade ut när vi turister kom cyklandes längs vägen. Andra cyklister vi mötte var främst äldre män klädda i sina höftskynken och flipflopp. De nickade artigt och precis som överallt på jorden är det en ömsesidig respekt oss cyklister mellan.  Man hälsar lite extra på varandra, vi som valt att färdas på samma sätt. Dessa gubbar cyklar på stora, rostiga stålcyklar och deras ben pekar lytt snett utåt. Nästan som om de vore lite hjulbent. Alla vi sett har cyklat på samma sätt, kanske har det med sarongen runt midjan att göra. Hur som haver så ser det så otroligt fridfullt ut när de långsamt med svepande rörelser glider framåt på de tunga cyklarna.

När vi kom in i själva centrum stannade vi till vid ett lytt bås precis intill vägkanten för att köpa lite fika. Här stod en kille och gjorde den speciella rätten Egg Hoppers. Det ser ut som en frasig skål av ägg och det är inte långt ifrån sanningen heller. Egg hoppers är som en blandning mellan omelett och pannkaka/våffla men med en sur bismak. De gör dem på en brödsmet med kokos toddy (som är en alkoholhaltig dryck) och sen kläcker de äggen uppe på smeten. Det hela blir som en tvålagers pannkaka som smälter ihop till en frasig skål. Till detta äter man en stark chiliröra, ofta med riven kokos i. Billiga är de dessutom, kostar max 4kr! 

Vi köpte även Dosas som är en slags chilikryddad grönsakspirog. De är formade som trekanter och innehåller oftast potatis, chili och grönsaker. Degen påminner om en tunn och lätt krispig pizzabotten och de kostar inte heller mer än 3-4kr. I ärlighetens namn föredrar vi Dosas mer än Egg Hoppers, då de sistnämnda har en viss surhet i degen som vi inte är så glad i. Men det är otroligt härligt att stoppa vi vägkanten, se när de lagar till ens mat och sedan njuta av den alldeles rykande färsk!

Vi fortsatte genom staden och ut på landsbygden. På sidan av vägen låg de stora, gröna risfält, palmträd, pagodor, tempel och sjöar. Det var helt underbart att cykla omkring i den lugna och vackra miljö. Vilken känsla! Det är en enorm frihet att trampa omkring på en cykel i främmande länder. Vi älskar att upptäcka länder från en cykelsadel! Man har ett mål för dagen och man upplever och utmanas på vägen. Dessutom kommer man nära inpå människorna och vardagen. Man ser saker man annars hade missat, känner dofter och hör ljuden både från naturen och från de lokala. Vi båda fylldes av längtan efter äventyr med vår tandemcykel, längtan efter frihet och spänning. En längtan att bara trampa dit vår nyfikenhet önskar ta oss. 

/Susanne & Rasmus
Etiketter: srilanka

Kommentera gärna: